Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nicaragua: Daniel Ortega este aproape de al treilea mandat de preşedinte

Preşedintele nicaraguan Daniel Ortega conduce cu un avans considerabil în urma alegerilor desfăşurate duminică pentru desemnarea şefului statului, votanţii răsplătind astfel creşterea economică solidă din ultimii ani şi trecând cu vederea acuzele opoziţiei privind intenţia liderului nicaraguan de a instala o dinastie de familie, transmite luni Reuters.

Fostul luptător de gherilă, care speră să câştige al treilea mandat consecutiv, conduce cu 71,3% din voturi după numărarea buletinelor din 21,3% din secţiile de vot, a anunţat Comisia electorală.

Contracandidatul său principal, Maximino Rodriguez, reprezentând Partidul Liberal Constituţionalist (PLC), este plasat pe locul secund cu 16,4% din opţiuni.

Citeşte şi: Theresa May pregăteşte Brexit-ul în India

Reuşind să îmbine trecutul său militant cu o abordare mai favorabilă mediului de afaceri, Ortega se află în contrast puternic cu mulţi lideri din America Latină, a căror popularitate a scăzut vertiginos în ultimii ani, după ce nu au reuşit să asigure populaţiei prosperitatea economică.

Lider al Frontul Sandinist de Eliberare Naţională, mişcarea care l-a înlăturat de la putere pe dictatorul Anastasio Somoza în 1979, Daniel Ortega a condus Nicaragua în anii 1980, când războiul civil împotriva rebelilor contras sprijiniţi de SUA a lăsat în urmă circa 30.000 de victime şi a declanşat o criză economică.

Ortega a pierdut alegerile din 1990, însă a reuşit să revină la putere în 2006, în urma alegerilor prezidenţiale, transmite agerpres.

Oponenţii săi l-au acuzat că doreşte să instaureze o 'dictatură de familie' prin numirea unor rude în posturi cheie şi prin modificarea constituţională, votată de sandinişti în Congres în 2014, prin care numărul mandatelor prezidenţiale nu mai este limitat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.