Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nicolicea s-a dezlănțuit la votul pe ridicarea imunităţii Rovanei Plumb: 'Nu cunosc Constituția pe care au jurat să o respecte'

nicolicea

Preşedintele Comisiei juridice, Eugen Nicolicea, a susţinut marţi că se face o gravă confuzie în privinţa imunităţii parlamentare, fiind confundată cu protecţia ministrului sau a fostului ministru pentru fapte făcute în calitate de ministru, şi că există parlamentari cu mai multe mandate care nu cunosc Constituţia pe care au jurat să o respecte, informează agerpres.ro

El a făcut această afirmaţie în cadrul dezbaterilor din plenul Camerei Deputaţilor în care se discută solicitarea DNA referitoare la încuviinţarea efectuării urmăririi penale a fostului ministru al Mediului Rovana Plumb. 

"Am constatat că reprezentanţii grupurilor nu au furnizat niciun argument juridic pentru sau împotriva cererii de urmărire penală (a fostului ministrul Rovana Plumb - n.r.), dar ceea ce este mai grav, am observat şi la parlamentari cu mai multe mandate că nu cunoscut Constituţia pe care au jurat să o respecte. Astfel, o gravă confuzie care nu e făcută prima dată de acea persoană confundă imunitatea parlamentară cu protecţia ministrului sau fostului ministru pentru faptele făcute în calitate de ministru. (...) Trebuie să spun pentru toată lumea: deputaţii nu au imunitate decât pentru voturi şi pentru declaraţii politice. Aţi văzut cumva acum să vorbească de vreo acuzaţie cu privire la voturi sau declaraţii politice? Ci acuzaţii cu privire la activitatea de fost membru al Guvernului. Imunitatea parlamentară este prevăzută la art. 72, nu la art. 109, şi acolo se spune că deputatul sau senatorul poate fi urmărit şi trimis în judecată pentru fapte care n-au legătură cu voturile, adică prostia aceea că nu eşti ca un simplu cetăţean este chiar prostie", a declarat Nicolicea în plenul Camerei Deputaţilor.

Un nou mega-dosar la vârf, implicații uriașe! Contract de milioane de euro, investigat de procurorii DIICOT


În consecinţă, a continuat el, deputatul este trimis în judecată şi urmărit penal ca un simplu cetăţean. 

"Singura protecţia o are pentru fapte pe care nu le poate face un simplu cetăţean, şi anume declaraţii în faţa Camerei şi voturi în Cameră. Când simplul cetăţean va fi ales şi va ajunge să dea voturi în Cameră sau va face declaraţii politice în calitate de deputat, va beneficia de acelaşi tratament. Repet pentru toată lumea, că ne-am săturat să arunce cu noroi asupra Parlamentului: parlamentarii n-au imunitate decât pentru voturi şi declaraţii, ceea ce nu este cazul. Ne-am săturat de aceste prostii rostite de la acest microfon şi perpetuate şi multiplicate în spaţiul public", a subliniat deputatul PSD. 

Potrivit acestuia, deputatul USR Cristian Ghinea, "proaspăt membru în Comisia juridică, n-a înţeles absolut nimic şi n-a putut să prezinte niciodată vreun argument juridic".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.