Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nicușor Dan: Plagiatorii trebuie tratați la fel ca hoții

Nicusor Dan

Nicușor Dan, președintele Grupului de inițiativă al Uniunii Salvați Bucureștiul (USB), susține că trebuie luate măsuri drastice pentru a pune capăt valului de doctorate plagiate care inundă viața publică din România.

,,Asistăm zilele acestea la numeroase dezvăluiri legate de plagiate la nivel înalt în societatea românescă și , din păcate, vocile celor care se ridică împotriva furtului intectual sunt destul de puține în zona societății civile și aproape inexistente în zona politică. Un doctorat serios are în spate multă muncă, multe ore de cercetare și acest lucru îl știu din experiența mea și din cea a colegilor și prietenilor mei din zona academică. E revoltător să vezi cum astăzi în România doctoratele plagiate se derulează pe bandă rulantă, iar noi  asistăm neputincioși la acest furt pe față, care ne afectează în mod direct. La fel de revoltător este și faptul că  Ministerul Educației nu  răspunde la solicitarile unui jurnalist legate de doctoratele coordonate de Gabriel Oprea. Lista tuturor diplomelor de doctorat emise trebuie sa fie publică. Am vedea atunci impostura unor conducatori de doctorat cu sute de doctorate coordonate. ,, afirmă Nicușor Dan.

În opinia sa, cetățenii onești ar trebui să reacționeze cu mai multă forță în cazul acestor furturi intelectuale, deoarece aceste doctorate plagiate sunt folosite la ascensiunea în funcții publice, la obținerea unor salarii mai mari, toate suportate din bugetul de stat.

Singura soluție pentru stoparea acestui val de impostură și de furt intelectual este, potrivit lui Nicușor Dan, modificarea legii, în sensul tratării plagiatorilor ca pe hoți.

,,Astăzi, legea îi tratează pe plagiatori ca pe hoți doar la sesizarea persoanelor lezate, adică a celor după care s-a copiat. Când e vorba de persoane cu funcții publice importante, nici nu se pune problema depunerii plângerilor de către cei lezați, așa cum am văzut de la cazul Victor Ponta încoace. Prin urmare, putem scăpa de hoți doar dacă îi considerăm ca atare. Legea trebuie schimbată în sensul tratării plagiatului ca un furt, indiferent cine depune plângerea. Cerem parlamentarilor de bună credință să inițieze modificarea legii drepturilor de autor în sensul pedepsirii plagiatorilor, indiferent de cine depune plângerea pentru furt intelectual. Doar prin adoptarea acestei schimbări legislative mai avem șansa unei asanări a mediului academic românesc. ,, a precizat Nicușor Dan .

Liderul Grupului de Inițiativă al USB apreciază că întreaga comunitate academică din România are obligația morală de a face presiuni asupra politicienilor în vederea modificării legii, pentru a pune capăt doctoratelor plagiate.

,,Fără schimbarea legii și fără asanarea morală a vieții publice, există riscul ca orice doctorat obținut în România, chiar și cele dobândite cu multă trudă și efort, să fie tratate cu neîncrede și suspiciune , o situație total nedreaptă pentru oamenii onești care-și tratează cariera cu seriozitate,, a mai subliniat  Nicușor Dan.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.