Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nicușor Dan, votul util și biciul fermecat

Unul dintre argumentele partidului lui Nicușor Dan, USB,  împotriva votului într-un singur tur: ”forțează votul util și nu dă posibilitatea cetățenilor să se exprime în primul tur pentru candidații cu care rezonează”

Yep, nu votați util, dragi alegători. Util e bad. Util câh. Votați inutil. Eeeew, util yak!

Util e bun, e folositor.

Conform DEX (via dexonline): UTÍL, -Ă, utili, -e, adj. Care poate servi la ceva, care este folositor, necesar. ◊ Loc. adv. În timp util = la timp, la momentul oportun. ♦ (Substantivat, n.) Ceea ce servește, folosește la ceva. – Din fr. utile, lat. utilis.

Nu introduci un termen cu conotații atât de puternic pozitive într-un context negativ și te poziționezi împotriva lui. Pe românește asta se cheamă autogol. Nu zici ”e util deci rău, nu faceți așa”. Ar fi putut folosi termenul ”strategic”, care poate avea și conotații negative, deși nu e nici ăsta un termen ideal în context. Putea s-o zică mai pe românește: ”forțează oamenii să voteze cu partidele mari, care conduc și parazitează sistemul”. Sau, oricum, ceva de genul ăsta.

”Votul util” e o expresie din jargonul politicienilor, jurnaliștilor și consultanților politici, nu intră în limbajul comun al alegătorilor și ale căror sensuri și nuanțe nu le știu oamenii care urmăresc distrat și printre picături declarațiile politice.

Poate nu e o tragedie, nu e teribil de important și relevant, dar dacă tot ieși public într-un asemenea moment și pe o temă atât de arzătoare, vorbești pe înțelesul publicului, cu cuvinte bine alese, care să fie înțelese și să miște publicul votant. Nicușor Dan e prea șters și moale pentru un război atât de mare.

La cum arată situația, n-aș vrea să văd masacrul din dezbateri, când Firea, rotindu-și ochii ca-n Biciul Fermecat sau Sora 13, își va pune testosteronul pe masă, făcut funie, și îi va biciui cu el pe Nicușor și Bușoi, spre deliciul publicului abia trezit din somn după discursurile celor doi.

Notă: Pentru cei mai tineri, dacă memoria nu-mi joacă feste, Sora 13 și Biciul Fermecat sunt filme nord-coreene cu karate de prin anii 80.

 

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.