Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nicusor Constantinescu: Sistemul de salvare e GRESIT. O drona ar putea elucida tragedia de la Siutgh

Președintele Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu, a declarat vineri că întreg sistemul de salvare este "greșit".

"Întreg sistemul de salvare este greșit. De ce? Pentru că nu include toate instituțiile, cum au fost în cazul acesta Căpitănia și instituțiile care au ambarcațiuni pe apă și pe mare și, în același timp, și ambarcațiunile și mijloacele private (...) care au sisteme de salvare care pot în momentul unei catastrofe să intervină dacă sunt băgați în sistem. Dacă nu sunt băgați, atunci se întâmplă această nenorocire. Există în Delta Dunării câțiva salvatori privați (...), dar, din păcate, ei nu sunt în sistemul 112 și trebuie băgați în acest sistem măcar acum", a afirmat Constantinescu, cu referire la accidentul elicopterului SMURD.

Întrebat despre declarațiile secretarului de stat Raed Arafat potrivit cărora în momentul în care ar fi preluat elicopterul nu avea flotoare, președintele suspendat CJ Constanța a răspuns: "Minte".

Referitor la o anchetă DNA care cercetează modul în care a fost achiziționat acest elicopter și care ar fi neregulile care s-ar putea constata, șeful CJ Constanța a răspuns: "Da, în sensul în care nu mai există alt producător decât Eurocopter Germania; l-am luat direct de la fabrică. Deci nu există intermediari. Ar putea să descopere că, dacă continuau contractul de operare, cei doi piloți și personalul trăiau și astăzi pentru că eu nu dădeam jos flotoarele. Eu plăteam cinci ore de antrenament lunar pentru piloți, făceam pregătire de scufundare și de salvare dintr-un elicopter teoretic scufundat așa cum spun normele europene civile și atunci poate trăiam cu toții astăzi împreună, nu făceam o tragedie".

El a explicat că acele flotoare erau utile, deoarece cu ajutorul lor aparatul de zbor ar fi stat ca pe o saltea pneumatică.

"Sperăm să se facă dreptate și cred că destituirea șefului inspectoratului și a prefectului nu înlătură greșelile din sistemul de salvare națională. (...) Am auzit și eu despre acea dronă, că există niște jurnaliști profesioniști care au avut o dronă și care au filmat toate evenimentele tragice, o caută și procurorii militari și toată lumea. (...) Nu a căzut acel elicopter. A fost văzut de cei 23 de martori venind rectiliniu-uniform, (...) necăzând ca un bolovan de sus. Aici e problema, nu a venit accidentat de sus, a venit ușor ca și cum ar ameriza. Dacă avea flotoarele, astăzi beam o cafea cu echipajul", a susținut Constantinescu.

Șeful CJ a afirmat că elicopterul făcuse alimentarea cu 400 l de combustibil, deci nu ar fi vorba de pană de carburant, excluzând totodată că ar putea fi vorba de o defecțiune tehnică.

"Sunt trei factori: mediu care înseamnă temperatura care era — 8 grade a apei, 10 grade afară, vânt 0 km, vizibilitate 6 km, ceață 0. Acel elicopter era dotat și comandat de către mine cu sisteme de navigație pe timp de zi și noapte. 180 de ore avea. În 2012 a avut loc licitația și în 2013 a fost livrat. (...) Destinația SMURD-ului de a transporta răniți nu are aceeași legătură cu acest elicopter care avea destinație generală de supraveghere a teritoriului bulgăresc și românesc, transport persoane, supraveghere graniță și transport răniți", a arătat el.

Nicușor Constantinescu a făcut aceste declarații la Tribunalul București unde vineri era programat un termen într-unul dintre dosarele în care este acuzat de fapte de corupție legat de oprirea unor controale ale Curții de Conturi. Instanța a amânat pentru 16 ianuarie judecarea dosarului din lipsă apărare.

Agerpres

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.