Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nicuşor Dan, reacţie la acuzaţiile AEP privind finanţarea ILEGALĂ a campaniei

Inquam Photos / Octav Ganea
nicusor dan usr Inquam Photos

Preşedintele USR, Nicuşor Dan, a anunţat că a depus o contestaţie la Autoritatea Electorală Permanentă prin care respinge mai multe acuzaţii privind finanţarea ilegală a formaţiunii şi a Uniunii Salvaţi Bucureştiul şi prin care cere, totodată, revocarea deciziei Autorităţii de nerambursare a sumei de 152.291,96 de lei.

Vezi şi: EXCLUSIV - Nicușor Dan, denunțat pentru fapte de corupție. Campania USB, finanțată ilegal

"Au apărut în spaţiul public tot felul de acuze, zvonuri legate de o presupusă finanţare ilegală a Uniunii Salvaţi Bucureştiul şi mai apoi USR. (...) Pentru alegerile locale, când USR a candidat în Bucureşti, noi am cerut rambursarea a aproximativ 650 mii de lei, bani pe care i-am cheltuit în cuprinsul campaniei electorale. AEP ne-a rambursat aproximativ 500.000 de lei şi nu ne-a rambursat aproximativ 150.000 de lei pe patru motive - pe fiecare din aceste motive am făcut o contestaţie", a declarat Nicuşor Dan, duminică, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Parlamentului, potrivit Agerpres.

Un prim punct, a arătat el, se referă la suma de 90.000 de lei care a fost strânsă prin donaţii online. 

"Acestea au fost strânse prin intermediul unei platforme făcute de o asociaţie şi AEP ne-a reproşat faptul că donaţiile ar veni de la această asociaţie, deşi ea era doar intermediarul şi al doilea, că această asociaţie a perceput un comision. În opinia noastră, nu este nimic ilegal. Finanţarea a venit de la nişte cetăţeni români, asociaţia a folosit doar interfaţa pentru care a perceput un comision - nimic ilegal. Au mai fost aproximativ 20.000 care nu ne-au fost rambursaţi, contribuţii ale unor candidaţi în contul de campanie. S-a spus că nu există documente justificative. Existau documentele de transfer dintre contul personal al candidaţilor şi contul de campanie, mi se pare suficient. Au mai fost aproximativ 20.000 de lei pe facturi care nu conţineau suficiente elemente - spunea AEP, dar sunt chestiuni de formă, adică existau suficiente elemente ca să se vadă cine a prestat serviciul. Şi încă 20.000 de lei - un coleg de-al nostru care din greşeală a virat la contul de campanie al municipiului Bucureşti unde nu era candidat, în loc să vireze la contul de campanie al sectorului 1, unde era candidat la Consiliul local al sectorului. De banii ăştia nu ne-am atins, am şi anunţat AEP că nu o să-i folosim", a detaliat liderul USR. 

Potrivit acestuia, în afară de aceste lucruri, s-a mai spus în spaţiul public că banii au venit prin conturile personale ale candidaţilor. "Aşa prevede legea, este o prevedere absurdă, dar aşa prevede legea. Legea spune că partidele n-au voie să strângă bani ele însele în campania electorală de la donatori. Candidaţii trebuie să strângă bani şi să-i verse în contul de campanie, este ceea ce noi am făcut. S-a spus de asemenea că am primit bani din străinătate. Da, dintre cele câteva mii de oameni care ne-au donat în special online, probabil că sunt 10 - 20 % care locuiesc în străinătate, însă legea permite oricărui cetăţean român, indiferent că locuieşte în străinătate sau în România să finanţeze campania electorală a unui partid politic din România, deci nu este absolut nimic ilegal", a arătat Nicuşor Dan. 

El s-a mai referit şi la o donaţie primită personal din străinătate. 

"Există o donaţie de 90.000, există un transfer de 70.000 de lei, însă există mai multe donaţii şi mai multe transferuri către contul de campanie. Suma totală a banilor care au venit pentru campanie s-au dus pentru campanie, suma totală a banilor care au venit pentru precampanie sau dus în contul de precampanie. Din păcate, legea nu legiferează ce se întâmplă în precampanie cu finanţarea precampaniilor electorale şi AEP nu a avut acces la actele din precampanie. Asta este explicaţia. S-a mai spus că pentru donaţiile online avem copia cărţii de identitate fără semnătură. Evident că fiind o donaţie online nu există semnătura celui care a donat, există semnătura persoanei de la partid care a verificat că persoana care a donat este chiar cea din cartea de identitate", a explicat Dan. 

Referindu-se la informaţia apărută în spaţiul public că pentru suma de 215.000 lei plăţi pe Facebook USR nu are documente, el a subliniat că AEP a restituit banii cheltuiţi. 

"Facebook nu dă facturi aşa cum sunt facturile din România, Facebook dă un extras de cont. E o companie care pentru Europa are sediul în Irlanda şi dă suficiente documente justificative, dar nu în forma facturii cu care suntem obişnuiţi în România. Pe suma asta AEP a restituit banii pe care noi i-am cheltuit, deci a considerat că plăţile pe Facebook sunt legale. S-a mai spus că eu, ca şi colegii mei, nu am depus declaraţiile de avere şi de interese. Eu am depus anul trecut 6 rânduri de declaraţii de avere şi de interese", a adăugat Nicuşor Dan.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.