Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nimeni nu credea că e posibil: Cum a făcut Donald Trump conexiunea între Arabia Saudită și Israel

Călătoria preşedintelui american Donald Trump de la Riad la Tel Aviv a consemnat şi primul zbor oficial direct între Arabia Saudită şi Israel în perioada scursă de la crearea statului evreu, aceste două ţări neavând relaţii diplomatice, relatează agenţiile AFP şi EFE.

Pe lângă inexistenţa zborurilor directe, mai sunt şi alte restricţii ce privesc traficul aerian între Israel şi Arabia Saudită. De exemplu, avioanele civile israeliene nu au dreptul să survoleze teritoriul saudit, scrie agerpres.ro.

Citește și: Asta trebuie să faci dacă vrei să trăiești mult: Regulile de respectat

De asemenea, deşi avionul Air Force One al preşedintelui Trump a zburat direct de la Riad la Tel Aviv, cel care a transportat ziariştii nu a primit această permisiune şi a trebuit să efectueze o escală în Cipru înainte de a se îndrepta către Israel. În general, toate avioanele care zboară între Israel şi statele arabe din Golf trebuie să efectueze o astfel de escală tehnică într-o ţară din regiune, de obicei Iordania, pentru că aceste state din Golf nu acceptă să primească avioane care vin direct din Israel.

Totuşi, un pilot a declarat cotidianului israelian Haaretz că are cunoştinţă de cel puţin un zbor secret între cele două ţări.

Citește și: IMAGINI ȘOCANTE Primele fotografii cu Denisa Manelista

Egiptul şi Iordania sunt singurele ţări arabe care au semnat tratate de pace cu Israelul. Arabia Saudită şi Israelul nu au relaţii diplomatice, deşi între ele s-au stabilit anumite legături informale bazate mai ales pe ostilitatea lor comună faţă de Iran.

Arabii israelieni, care în marea lor majoritate sunt musulmani şi descendenţi ai palestinienilor rămaşi în teritoriile lor la crearea statului Israel în anul 1948, pot merge în Arabia Saudită pentru a participa la pelerinajul anual de la Mecca, dar tot cu o escală într-una din ţările vecine.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.