Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noi acuzaţii la adresa ISIS: 'Au făcut genocid în Siria şi Irak'

isis

Gruparea teroristă Statul Islamic (SI) a comis 'genocid' prin persecutarea minorităţilor religioase din Siria şi Irak, se arată într-o rezoluţie adoptată joi, la Strasbourg, de Parlamentul European, informează DPA. 'Este pentru prima dată când Parlamentul European a recunoscut un genocid în desfăşurare', a declarat europarlamentarul conservator Lars Adaktusson, iniţiatorul rezoluţiei.

'Aceasta este o decizie care are drept scop să ajute la recâştigarea demnităţii milioanelor de victime ale crimelor barbare comise de Statul Islamic", a adăugat el. Gruparea jihadistă, cunoscută sub acronimul Daesh, a vizat în mod deliberat comunităţile creştină, yazidi, turkmenă, şiită, shabak, kaka'e, sabiană şi sunnită, 'care nu sunt de acord cu modul de interpretare al islamului de către SI", a mai spus europarlamentarul suedez. Jihadiştii radicali au provocat un val de revoltă la nivel internaţional în 2014 când au atacat minoritatea yazidi din Irak, omorând şi luând ostatici, inclusiv femei pentru a fi folosite ca sclave sexuale.

Yazidiţii, practicanţi ai unei credinţe străvechi, sunt consideraţi de SI drept necredincioşi. Parlamentul European a cerut comunităţii internaţionale să ia "măsuri urgente" împotriva "uciderii în masă" a minorităţilor religioase de către Statul Islamic, afirmând că reprezintă 'crime de război' şi 'crime împotriva umanităţii". Organizaţia Naţiunilor Unite a afirmat de asemenea că violenţele comise de Statul Islamic, precum execuţiile în pieţe publice, 'ar putea, în unele cazuri, constitui crime de război, crime împotriva umanităţii şi chiar genocid', anunţă Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.