Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noi dezvăluiri despre Osama Ben Laden: Avea pregătite milioane pentru finanţarea jihadiştilor

al qaida

Osama ben Laden avea milioane de dolari ascunse în Sudan care dorea să fie folosite pentru finanţarea jihadului, se menţionează într-un document declasificat publicat marţi de administraţia americană, informează AFP. Direcţia naţională de informaţii a SUA (DNI) a publicat pe site-ul său o nouă serie de documente confiscate cu prilejul atacului asupra refugiului liderului Al-Qaida de la Abbottabad (Pakistan) în mai 2011.

Aceasta a publicat în mai anul trecut un prim lot de o sută de documente, la solicitarea preşedintelui Barack Obama de a avea o 'mai mare transparenţă' în ceea ce priveşte documentele confiscate cu prilejul atacului în care a fost ucis Osama ben Laden. 'Testamentul' care menţionează milioanele din Sudan este publicat sub formă de facsimil al documentului original, în arabă şi scris de mână, însoţit de o traducere în engleză. În acest text, relativ scurt şi nedatat, Ben Laden explică că are 'aproape 29 de milioane de dolari' în Sudan.

'Am primit 12 milioane de dolari de la fratele meu Abu Bakir Mohamed Ben (Laden) din partea societăţii de investiţii Ben Laden în Sudan', scrie fostul şef al Al-Qaida. 'Sper că fraţii, surorile şi mătuşile din partea mamei îmi vor respecta voinţa şi vor cheltui toţi banii pe care i-am lăsat în Sudan pentru jihad', a adăugat el. Potrivit DNI, documentele postate online indică de o manieră generală că 'chiar înainte de moartea sa', Ben Laden 'acorda cea mai mare importanţă prezentării organizaţiei sale slăbite drept una unită, în timp ce locotenenţii săi vorbeau în privat despre o schismă tot mai mare' cu ramura Al-Qaida în Irak. Primul lot de documente publicat anul trecut arătau un Ben Laden focalizat pe SUA şi care îşi obliga adepţii să acorde cea mai mare importanţă acestui obiectiv. Congresul a votat o lege care constrânge serviciile de informaţii să examineze ce documente pot fi făcute publice. Documentele publicate marţi pot fi consultate la adresa http://www.dni.gov/index.php/resources/bin-laden-bookshelf?limitstart=0, spune Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.