Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noi epurări în Turcia după puciul eşuat:Alţi 2.560 de membri ai clerului musulman au fost concediaţi

turcia

Direcţia pe probleme religioase (Diyanet), puternică instituţie publică turcă, a anunţat marţi că a concediat alţi 2.560 de angajaţi în cadrul unei vaste acţiuni de epurare, declanşată după tentativa de lovitură de stat militară, şi care vizează orice persoană care are legătură cu predicatorul Fethullah Gülen, relatează AFP.

Turcia cere extrădarea fostului imam Fethullah Gülen, care s-a exilat în SUA şi este acuzat de organizarea loviturii de stat din 15 iulie. Aceste 2.560 de persoane se adaugă altor 1.112 de angajaţi ai Diyanet care au fost deja concediaţi, potrivit unui comunicat difuzat de acest organism care prezintă o cifră totală de 3.672 de concedieri. 'Comisiile înfiinţate în acest scop (pentru a-i îndepărta pe simpatizanţii lui Gülen) fac o treabă riguroasă', se arată în comunicat. Diyanet, organism direct legat de premier, a fost creat pentru a asigura controlul islamului sunnit, curent al islamului dominant în Turcia, şi este criticat de laici pentru că tratează în mod diferit celelalte curente musulmane, în special minoritatea progresistă alevi.

Miniştrii cultului musulman sunnit sunt funcţionari remuneraţi de stat. Diyanet are peste 100.000 de funcţionari şi bugetul său este considerabil, superior în special celui alocat mai multor ministere, între care cel al Sănătăţii. Zeci de mii de funcţionari au fost concediaţi de la tentativa de lovitură de stat eşuată după ce au fost acuzaţi de legături cu fostul imam. Campania de epurare a vizat în special armata, justiţia, presa şi serviciile de informaţii. În plus, 16.000 de persoane au fost inculpate şi arestate şi aproximativ 6.000 de alţi suspecţi sunt reţinuţi, a afirmat marţi ministrul Justiţiei, Bekir Bozdag, anunţă Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.