Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noi probleme cu fondurile europene: Lovitură din partea marilor puteri

fonduri europene

Preşedintele francez Emmanuel Macron a pledat vineri, la summitul european pe teme sociale de la Göteborg, ca acordarea fondurilor europene să fie condiţionată de adoptarea de către ţările beneficiare a anumitor norme sociale şi fiscale, pentru a evita situaţia ca UE "să finanţeze un sistem de dumping social", informează AFP. "Sunt în favoarea condiţionării fondurilor structurale de convergenţa socială. Nu putem lăsa să se dezvolte un 'business model' de dumping fiscal şi social finanţat din fonduri europene", a declarat Macron la o masă rotundă.

Citeşte şi: Recep Erdogan SFIDEAZĂ NATO: Decizia care ar putea ELIMINA Turcia din Organizaţia Nord-Atlantică

Obiectivul este de a încuraja "o convergenţă socială" între ţările din UE, a precizat el. Chiar mai mult decât normele sociale, "dezbaterea fiscală este şi mai complicată, dar trebuie purtată", a comentat anturajul preşedintelui francez, oferind ca exemplu Ungaria, care "şi-a scăzut taxa pe companii exact cu valoarea creşterilor fondurilor structurale pe care le primeşte".

Citește și: SONDAJ - Cifre DEZASTRUOASE pentru opoziție: PSD SPULBERĂ tot în Parlament

Dacă principiul de a condiţiona fondurilor europene va începe să se extindă în UE, lupta va fi asupra definirii criteriilor, conform Palatului Elysée. Chestiunea condiţionalităţii unor fonduri europene - circa 50-60 de miliarde de euro pe an, distribuite în special celor mai sărace regiuni - va fi abordată în timpul discuţiilor de anul viitor privind bugetul european.

Citeşte şi: Se negociază aducerea lui Sebastian Ghiță în România? Procurorul general, întâlnire cheie în Serbia

Ar fi vorba de unul sau două criterii, precum existenţa unui salariu minim sau respectarea unui 'coridor' de taxe asupra companiilor, a explicat Palatul Elysée, care vorbeşte de un sistem de bonus-malus sau de limitare a unor ajutoare pentru ţările membre. Anturajul lui Emmanuel Macron a subliniat că această decizie nu necesită un acord în unanimitate, ci doar un acord al majorităţii. Preşedintele francez a lansat de asemenea ideea organizării unui summit social european în fiecare an. "Aceste provocări sociale nu pot fi discutate doar în summituri sociale o dată la 20 de ani, sper că se va întâmpla în fiecare an", a sugerat el.

El a spus de asemenea că toate criteriile sociale europene trebuie de asemenea luate în considerare la semnarea de acorduri comerciale cu alte regiuni. Macron a propus totodată crearea unei Agenţii Europene a Muncii, pentru a controla mai bine respectarea regulilor sociale, cum ar fi Directiva europeană privind muncitorii detaşaţi, pentru a cărei aplicare Parisul a obţinut o înăsprire, conform Agerpres.

Liderii statelor Uniunii Europene au semnat vineri la summitul desfăşurat la Göteborg "Proclamaţia privind Pilonul European al Drepturilor Sociale", un set de 20 de 'drepturi sociale' elaborat într-o încercare de a face UE mai atractivă pentru votanţi şi de a contracara sentimentele eurosceptice în creştere în rândul populaţiei ţărilor blocului comunitar.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.