Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noii nomenklaturiști copiază rețeta predecesorilor

palatul victoria

Evenimentul Zilei:

Din 1994 mă uit cum, generație după generație, imediat ce ajung la putere, noii nomenklaturiști își iau casă de protocol. Primul val, al feseniștilor lui Ion Iliescu, a ocupat vilele din Cartierul Primăverii. În campania electorală din 1996, Ion Iliescu a rămas fără răspuns când Emil Constantinescu a anunțat că și-a cumpărat casa din Primăverii. Care a fost concluzia trasă însă de Constantinescu, după ce a ajuns la putere: la împărțirea regiilor autonome, le-a spus țărăniștilor săi să renunțe la RENEL – monopolul de stat în domeniul electricității - și să ia regia protocolului de stat, o vacă de muls mult mai grasă. Aproape că nu a fost an în care să nu aflăm cum a fost stoarsă regia protocolului de stat – fosta gospodărie de partid din perioada PCR. Partidele și-au cumpărat pe nimic sediile luxoase din centrul Capitalei, fundații obscure cu spate politic au primit spații uriașe și nenumărați „foști” – printre care Mircea Geoană – nu s-au mai lăsat scoși din vilele primite în perioada în care ocupau funcți de demnitate. Până și Mirel Palada a plecat de la puetere luând cu el un frumos apartament situat pe bulevradul Mihai Eminescu. La două luni după ce a ajuns la putere, noul guvern de tehnocrați copiază rețeta predecesorilor: demnitarii, fie că au sau nu casă în București, și-au luat apartamente de la RAAPPS. Unul dintre beneficiari, ministrul Mediului Cristina Palmer, are o avere de aproape un milion de euro, plus un mic apartament în Capitală. În cazul ei, Executivul a susținut că a primit locuință de protocol „din rațiuni de securitate”. Și șeful cancelariei, Dragoș Tudorache – considerat mâna dreaptă a premierului Cioloș - a primit un apartament, deși avea o locuință în București. Ceea ce nu știe opinia publică este că absolut toți membrii Guvernului sunt îndreptățiți la decontarea cheltuielilor de cazare – inclusiv plata utilităților și întreținerea locuinței – în limita unui plafon de 4.000 de lei pe lună sau 48.000 de lei pe an. În cazul secretarilor de stat, plafonul este de 7.500 de lei la trei luni.Nu m-am așteptat ca guvernul Cioloș să răstoarne munții – nici acum, nici în următoarele luni – dar speram ca măcar să se abțină de la astfel de mizerii meschine. Sperai ca acești funcționari prăfuiți aduși din birocrația bruxelleză să păstreze măcar aparențele. Dimpotrivă. Întâmplarea face că, în aceeași zi în care s-au împărțit casele, guvernul postează pe site un set de angajamente pionierești intitulate pompos „priorități strategice și planuri de acțiune ale ministerelor”.

Hotnews:

In Republica Moldova s-a dat in ultimele saptamini o lupta intre doua solutii, una mai rea decit cealalta: Plahotniuc vs. alegeri anticipate. Pentru un observator detasat, Moldova e un cosmar, aproape o distopie. Nimic nu e ceea ce pare, regulile se incalca mai des decit banda continua, motivatiile actorilor principali sint medievale. Un stat nefunctional, mereu intre doua lumi (estul si vestul), Moldova e prinsa intr-o criza social-economica dublata de o criza politica fara sfirsit... Criza politica a inceput in 29 octombrie 2015. PD, partidul controlat de oligarhul Vlad Plahotniuc, a votat o motiune de cenzura impotriva guvernului Strelet (de la PLDM, partidul oligarhului Vlad Filat - arhirivalul lui Plahotniuc). Problema e ca PD era parte a coalitiei de guvernare, deci a votat impotriva unui premier pe care il sprijinea... Intrebarea-cheie e pentru cine joaca Plahotniuc: pentru Rusia, pentru Occident sau pentru el insusi?... Occidentul mizeaza ca va sustine reformele cerute atit de apasat de societate: in justitie si in economie. Fara aceste reforme, Moldova nu va primi asistenta financiara de la FMI si UE de care are nevoie ca de aer. Vom vedea daca Plahotniuc si coalitia din jurul lui va face reforme sau daca va continua sa-si exercite puterea in mod discretionar. Eu sint sceptic ca acest personaj se va dovedi o solutie pe termen lung. Pur si simplu nu poate gestiona atit de multa putere intr-un mod benefic pentru cetateni. Exemplul celor 12 bolnavi psihic adusi la mitingul sau de sustinere sau racolarea rapida a zeci de parlamentari ne arata un personaj nociv, cu zero reflexe democratice. Cert e ca intre timp alti jucatori se incalzesc pe margine, gata sa participe la viitoarele alegeri (la termen, peste 3 ani, sau anticipate pe termen mediu). Unii dintre ei (Maia Sandu, fost ministru al Educatiei, perceputa drept o reformatoare) sint priviti de multi moldoveni drept alternativa la partidele pro-europene care si-au epuizat rezervele de credibilitate. Altii - Partidul DA - trebuie sa-si defineasca obiectivele, sa-si faca publice finantarile si sa construiasca o platforma credibila. Iurie Leanca ar putea deveni si el un jucator daca dovedeste ca poate fi un lider de partid. O noua scena politica pare sa se construiasca in Moldova.

Ziarul Financiar:

2015 a fost al patrulea an de declin al preţurilor materiilor prime, 2016 a început urât, iar cei mai mari  producători ai lumii nu privesc cu teamă spre viitor. Scăderea preţurilor materiilor prime se traduce prin probleme financiare pentru marile companiile producătoare, multe dintre ele din lumea occidentală, prin reducerea investiţiilor, disponibilizări, cerere mai mică pentru utilaje de extracţie, de prelucrare sau minerit şi în cele din urmă prin neîncredere în economie. Cel mai important, scăderea preţu­rilor materiilor prime este un semn al cererii globale slabe, al creşterii economice distorsionate de până acum, alimentată de banii ieftini şi centrată pe aceste materii prime, pe China, pe boom-ului economiilor emergente, a explicat pentru Bloomberg Chris Watling, analist la Longview Economics. „60% din cheltuielile de investiţii ale marilor companii au fost în sectorul energiei şi materiilor prime“, a spus el. Grupul anglo-australian Rio Tinto, al doilea  producător de minereu de fier din lume, trage un semnal de alarmă  admi­ţând că turbulenţele de pe pie­ţele de profil „nu sunt temporare“. Pentru a se pregăti pentru vremurile grele care vor veni, compania, unul dintre cei mai ieftini producători, lansează un plan de îngheţare a salariilor angajaţilor. Rio Tinto îşi reduce cheltuielile de investiţii cu 5 miliarde de dolari.Australian Mining, care a obţinut un email adresat de CEO-ul companiei Sam Walsh angajaţilor, scrie că acesta se aşteaptă ca 2016 să fie mai rău decât 2015, dar poate nu atât de rău cum va fi în viitor. „Această situaţie nu este temporară. Este important să recunoaştem că presiunile nu se vor domoli“, a spus Walsh.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.