Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noile arme ale Phenianului care au speriat lumea

sputnik
coreea de nord, armata

stiripesurse.ro vă prezintă principalele știri ale zilei, printre care și un articol din cotidianul Adevărul referitor la noile arme pe care Coreea de Nord le-a dezvoltat în umbra mult mai mediatizatelor teste nucleare.

Adevarul:

Potrivit unui raport intitulat Programul de arme biologice al Coreei de Nord, al centrului american Belfer, în statul comunist există cel puţin trei fabrici şi şapte centre de cercetare unde s-ar putea produce arme biologice, inclusiv antrax, variola, botulism, holeră şi ciumă.
Pe lângă programele sale balistice şi nucleare, Coreea de Nord ar avea un program militar biologic, se arată într-un raport al Centrului de cercetare Belfer de la Universitatea Harvard.
La baza acestei concluzii stau informaţiile furnizate de fugarii nord-coreeni cercetătorilor americani.
Experţii avertizează că acest nou program îşi are originea în anii ’60, fiind o consecinţă a efectelor devastatoare ale războiului coreean, când liderii de la Phenian au acuzat armata americană de folosirea armelor biologice asupra civililor.
Şi serviciile sud-coreene de informaţii se tem că la Phenian se produc tulpini de virusuril letale care ar urma să fie folosite drept arme împotriva agresorilor regimului.
Autorii raportului susţin că atenţia coaliţiei internaţionale a fost acaparată de numeroasele incidente şi teste nucleare comandate de Kim Jong-Un, însă o atenţie deosebită ar trebui acordată şi programului de creare a armelor biologice, acesta fiind o ameninţare la fel de reală.
“Pregătirea împotriva unui atac biologic este imperios necesară”, au avertizat experţii, adăugând că o colaborare între armată şi sectorul public de sănătate ar fi de preferat pentru a pune la punct mecanisme care să contracareze una dintre cele mai grave ameninţări ale secolului al XXI-lea. (Mai multe detalii AICI)

Ziarul Financiar:

Bugetul UE în 2018 va fi de aproximativ 160 de miliarde de euro, dintre care 47 de miliarde de euro sunt destinaţi plăţilor pentru fodurile structurale şi de coeziune de care beneficiază cu precădere ţările nou intrate în UE, PIB-ul lor fiind cu mult sub media Uniunii.
“Comisia Europeană a propus o creştere cu 25% a fondurilor pentru plăţi (structurale – n. red.), de la sub 40 de miliarde de euro la 47 de miliarde de euro în 2018, iar Parlamentul European susţine această poziţie. Am spus că trebuie să avem alocaţi suficienţi bani pentru plăţi pe fondurile structurale şi de coeziune. În privinţa României, rata de absorbţie a fost foarte mică în 2014, 2015, 2016 şi în prima parte a lui 2017. Eu aştept ca din 2018 rata de absorbţie să fie semnificativ mai mare fiindă acum ne-am acreditat şi autorităţile de management. Trebuie să grăbim absorbţia şi să plătim facturile imediat. Dacă le plătim la şase luni distanţă s-ar putea ca pentru un întreprinzător mic acest lucru să însemne chiar faliment" – spune europarlamentarul Siegfried Muresan.
Mureşan este raportorul şi negociatorul-şef al Parlamentului European pentru bugetul Uniunii pe 2018 – cea mai importantă poziţie pe care a ocupat-o până în prezent un europarlamentar român, de când România îşi trimite reprezentanţi în Legislativul Uniunii.
Cu o rată de absorbţie efectivă pe fonduri structurale de 80% în exerciţiul financiar 2007-2014, România s-a aflat pe ultimul loc în UE la capitolul absorbţie în perioada amintită. În exerciţiul financiar curent 2014-2020 România a primit din fondurile totale (structurale, de dezvoltare regională şi subvenţii agricole) 6,7 miliarde de euro. (Mai multe detalii AICI)

RFI:

Din ce în ce mai mulți combatanți ai rețelei Stat Islamic revin în țările de origine, odată cu eliberarea orașelor siriene și irakiene de sub dominația jihadiștilor. Un studiu recent arată că peste 5.000 de combatanți ai rețelei teroriste au revenit în zeci de țări de pe mai multe continente.
Întoarcerea în ţările de origine a mii de jihadişti din zone aflate sub controlul grupării Stat Islamic în Irak şi în Siria reprezintă o ”provocare la adresa securităţii”, subliniază Centrul Soufan într-un raport citat de AFP.
”Până în prezent, cel puţin 5.600 de cetăţeni sau rezidenţi din 33 de ţări s-au întors acasă. Este de adăugat un număr nedeterminat care vin din alte ţări. Acest lucru reprezintă o provocare enormă la adresa securităţii şi serviciilor de poliţie”, atrage atenția acest grup de reflecţie specializat în probleme de securitate.
Centrul Soufan estimează, însă, că din Rusia provine cel mai mare număr de jihadişti (3.417), urmată de Arabia Saudită (3.244), Iordania (3.000), Tunisia (2.962) şi Franţa (1.910).
La nivel mondial, Centrul Soufan subliniază că numărul de persoane potențial violente care s-ar putea întoarce în țările de origine e uriaș. E vorba de 40,000 de străini din 110 ţări care au venit să se alăture jihadiștilor și care acum, în număr mare, se vor întoarce acasă. 5.000 din cei 40.000 sunt cetățeni ai UE. Dintre aceștia, mai bine de 1.500 au revenit deja în țările de origine.
Califatul - care a fost proclamat în 2014 de gruparea Stat Islamic în zona de frontieră dintre Irak şi Siria pe o suprafaţă de mărimea Italiei - a pierdut 85% din teritoriu în urma unei ofensive fără precedent a forţelor militare internaționale, în frunte cu Statele Unite și Rusia. (Mai multe detalii AICI)

National:

Aceste masuri, care includ si interogatorii ale calatorilor, vor fi aplicate zilnic pentru 325.000 de pasageri care sosesc in SUA la bordul a 2000 de zboruri comerciale. In total, 180 de companii aeriene si 280 de aeroporturi din 105 tari sunt vizate. SUA au cerut intarirea masurilor de securitate din luna iunie, in contrapartida cu ridicarea interdictiei aparatelor electronice la bordul avioanelor ce provin din zece aeroporturi din Orientul Mijlociu si Africa de Nord, estimate ca nesigure. Restrictiile au fost eliminate in iulie dar administratia Trump a facut cunoscut ca ar putea sa le reimpuna, de la caz la caz, daca companiile aeriene si aeroporturile nu-si amelioreaza securitatea.
Responsabili europeni si americani declarau la vremea respectiva ca (companiile) aveau 120 de zile la dispozitie pentru a pune in practica noi masuri de securitate, termen care expira astazi. Lufthansa a anuntat ca toti calatorii cu destinatia SUA vor trebui sa raspunda la un ”scurt chestionar” in momentul inregistrarii sau la poarta de imbarcare. (Mai multe detalii AICI)

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.