Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Norvegia îl acuză pe Breivik că îşi răspândeşte ideologia nazistă din spatele gratiilor

Anders Behring Breivik

Statul norvegian, condamnat pentru tratament 'inuman' aplicat lui Anders Behring Breivik, şi-a justificat miercuri restricţiile privind contactele asasinului neo-nazist cu exteriorul prin faptul că acesta ar fi dorit să îşi răspândească ideologia din închisoare, inclusiv prin mici anunţuri romantice, transmite AFP, potrivit agerpres.

În a doua zi a examinării apelului statului împotriva condamnării sale, Procurorul General, Fredrik Sejersted, a explicat că Breivik, care a ucis 77 de persoane în 2011, urma scenariul descris în manifestul său transmis chiar înainte de atacuri.

Gest SFIDĂTOR făcut de cel mai mare criminal în faţa instanţei norvegiene

"El a încheiat cu faza de luptă activă, iar acum lucrează pentru proiectul său în calitate de ideolog şi de scrib pentru a constitui reţele", a afirmat Sejersted. "Avem motive să credem că, din păcate, proiectul ideologic al lui Breivik se derulează aşa cum era prevăzut", a adăugat el.

Extremistul de 37 de ani a luat în considerare posibilitatea de a folosi "mici anunţuri romantice naţional-socialiste" ca mijloc de difuzare ideologică în măsura în care conţinutul lor este ferm protejat de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, a menţionat el într-o scrisoare care, la fel ca restul corespondenţei, a fost verificată de autorităţile penitenciare.

"A priori, consider că redactarea de anunţuri de întâlnire este o activitate atât de depăşită, încât ar trebui scoasă în afara legii", preciza Breivik într-o scrisoare adresată în august 2015 unor simpatizanţi şi din care Sejersted a citit fragmente. 'Însă, pentru a sparge blocada informaţională cu aproape orice preţ, o văd ca pe un experiment. În mod paradoxal, nu există niciun alt tip de text care să fie atât de protejat la publicare ca un anunţ de întâlnire", explica el.

Mutată, din motive de securitate, în închisoarea Skien (sud) unde este încarcerat Breivik, Curtea de Apel de la Oslo examinează în această săptămână apelul statului norvegian după condamnarea sa în primă instanţă anul trecut pentru tratament 'inuman' şi 'degradant', în special din cauza izolării prelungite a lui Breivik.

INCENDIAR. Şeful CIA recunoaşte pentru prima dată greşelile făcute de Obama în Primăvara Arabă

În declaraţia sa introductivă, Sejersted a încercat să justifice regimul strict de detenţie impus extremistului prin nivelul său de periculozitate şi prin necesitatea de a-l împiedica să construiască o reţea susceptibilă a comite noi atacuri.

La 22 iulie 2011, Breivik i-a atacat timp de peste o oră pe participanţii la o tabără de vară a tinerilor laburişti pe insula Utoya şi a ucis 69 dintre ei, în majoritate adolescenţi. Ceva mai devreme, el ucisese alte opt persoane detonând o bombă în apropiere de sediul guvernului de la Oslo.

El a fost condamnat în august 2012 la o pedeapsă de 21 de ani de închisoare care poate fi prelungită pe termen nedefinit.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.