Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nouă etapă în lupta pentru şefia PNL. Scheme şi alianţe contra firii între foşti rivali

congres PNL

PNL are nevoie mai mult de o echipă decât de un preşedinte, un lider susţinut la şefia partidului de organizaţii puternice, care să-i ofere legitimitatea dorită şi nu contestarea care poate diviza acest partid. Sfatul vine din partea unui lider PNL, împins din spate de unele filiale, dar care şi-a anunţat deja refuzul. Principiul este deja cunoscut şi de alţi aspiranţi la şefia PNL, care nu ezită să se facă frate cu dracul pentru a trece puntea.

Înalta Curte: Hrebenciuc, arestat în baza unor stenograme MODIFICATE de SRI

Considerat candidatul potrivit de unele filiale din Ardeal, conduse în special de foşti democrat-liberali, edilul municipiului Oradea Ilie Bolojan preferă să spună nu unui astfel de scenariu, dar trage un semnal foarte clar: cine vrea să conducă pe viitor PNL, trebuie să ţină cont de voinţa filialelor care au confirmat, nu de cea a organizaţiilor care nu au performat la ultimele alegeri.

„E greu să conduci un partid de la Oradea, de la Cluj. Un preşedinte trebuie să fie întotdeauna la sediul central. (...) când te gândeşti să candidezi, trebuie să beneficiezi de susţinerea unor organizaţii care au oameni care au confirmat şi pe baza cărora să faci un schelet pentru a reconstrui partidul. Atunci când aceste organizaţii care au făcut rezultate - Botoşani, Suceava, Neamţ, Prahova, Braşov, Alba, Cluj, Arad, Bihor - nu se pronunţă, orice fel de candidatură e doar un anunţ“, a subliniat edilul Oradei, într-un interviu acordat celor de la Digi 24.

Până acum, şi-au anunţat intenţia de a candida pentru postul de preşedinte PNL, la Convenţia din 17 iunie, Cătălin Predoiu şi Ludovic Orban. Surse din PNL ne-au declarat însă că Bolojan bate şeaua ca să priceapă... Cristian Buşoi. Noul secretar general interimar al PNL este cunoscut pentru contraperformanţele sale la ultimele alegeri ca lider al PNL Bucureşti. Eşecurile sale electorale nu-l împiedică să aibă propriile ambiţii la şefia partidului.

Anunț BOMBĂ: Buletinele de IDENTITATE, schimbare RADICALĂ. Cardul de sănătate, DESFIINȚAT

Iar momentul pare propice pentru o candidatură. Cu adeziunea lui Cioloş şi folosirea lui drept candidat scoasă din calcul pentru gruparea fostului PDL, un Dan Motreanu preferând mai mult locul din umbră decât cel de lider de partid şi un Bolojan, dornic mai degrabă să rămână la Oradea şi interesat mai mult de o carieră la Bruxelles, după cum susţin unele surse, cele două tabere s-au reorientat şi caută noi reprezentanţi care să le susţină interesele.

Şi candidaţii care se aliniază la start fac acelaşi lucru. Ludovic Orban este foarte popular printre liberali, în special printre membrii simpli, dar nu toţi aceştia se vor regăsi printre cei 5000 de delegaţi care vor participa şi vor vota la viitorul Congres. El are nevoie de tot ajutorul şi toată influenţa colegilor săi, lideri de filiale şi nu numai. De altfel, Orban se află într-un fel de turneu neoficial prin filiale de câteva săptămâni bune.

Printre filialele vizitate s-a numărat şi PNL Călăraşi, acolo unde a participat inclusiv la aniversarea fostului lider de filială, Răducu Filipescu. Conform surselor citate, acolo a fost prezentă şi fostul preşedinte PNL, Alina Gorghiu.  Adversar politic în trecut, Orban îi datorează Alinei Gorghiu pierderea funcţiei de lider de grup la Camera Deputaţilor în fosta legislatură, faptul că nu a fost prima opţiune a conducerii PNL pentru Primăria Capitalei la alegerile de anul trecut, dar şi faptul că nu a fost inclus pe lista de candidaţi la ultimele alegeri parlamentare.

Cu toate acestea, Orban preferă să fie pragmatic şi să întindă o mînă spre foştii săi adversari, acum marginalizaţi şi ei. Popularitatea nu-i poate aduce voturile majorităţii delegaţilor, în condiţiile în care aceştia sunt controlaţi de liderii de filiale judeţene. Având încă o oarecare influenţă printre tinerii parlamentari şi câţiva lideri de filiale rămaşi fideli, Alina Gorghiu încearcă la rândul său să se lipească de o grupare cu şanse de victorie la Congres pentru a nu ieşi din marele joc şi a obţine o funcţie în viitoare conducere.

Europarlamentar bulgar, scrisoare pentru Kovesi: Sunteţi folosită de mafia cu legături în Rusia

Tocmai de aceea, Orban a profitat de ocazie pentru a-i propune o funcţie de prim-vicepreşedinte în echipa sa, în schimbul susţinerii sale, ne-au dezvăluit sursele citate. Deocamdată, Gorghiu nu a spus nici da, nici nu.

„Îşi lasă toate opţiunile deschise pentru negocieri cu toţi candidaţii la şefia partidului. Între timp încearcă să adune cât mai mulţi liberali în jurul ei pentru a putea avea voturile hotărâtoare la Congres, mai ales pentru că e clar că vom avea un tur doi”, ne-au explicat sursele citate.

Şi Buşoi şi aliaţii săi din vechiul PNL lucrează la fel de pragmatic. Din ce în ce mai sceptici că Dan Motreanu îşi va rezolva problemele în justiţie în timp util, vechii liberali precum Marian Petrache, Mihai Voicu, Gigel Ştirbu au ales, de voie, de nevoie, soluţia împingerii lui Buşoi la şefia PNL. Conştient de principalul său handicap, acela al lipsei de performanţă electorală, Buşoi a ales să facă echipă cu Raluca Turcan, care conduce filiala PNL Sibiu, organizaţie care a obţinut cel mai bun scor la alegerile parlamentare.

„După ce Blaga a ales la Ogrezeni să-l susţină mai degrabă pe Predoiu decât pe ea pentru şefia partidului, Turcan a ales să joace cu noi”, susţin surse din vechiul PNL.

Oficial, Turcan afirmă că nu ţinteşte decât reconfirmarea sa ca lider PNL Sibiu. În fapt, ea va face parte din viitoarea echipă care va susţine moţiunea lui Buşoi la Congres, nefiind exclusă varianta cu ea preşedinte executiv, ne-au dezvăluit sursele citate.

De cealaltă parte, cu soluţia Cioloş picată şi un Bolojan mai degrabă reticent , decât receptiv la ofertele de a deveni candidatul lor, tabăra foştilor democrat-liberali caută omul care să aibă şanse la şefia partidului, susţinut în special de filialele ardelene. Cătălin Predoiu nu mai intră în calculele lor, iar potrivit unor surse, acesta deja se gândeşte la retragere.

Blaga nu se mai bucură nici el de aceeaşi influenţă ca în trecut. Recent, a încercat să mobilizeze liderii fostului PDL la o nouă întâlnire de taină la Ogrezeni, în judeţul Giurgiu, dar au spus prezent doar câţiva dintre ei, ne-au dezvăluit surse participante la discuţie.

În acest moment, polul de putere din fostul PDL s-a mutat în Ardeal. Falcă, Bolojan şi Hava sunt cei care vor decide omul de urmat, nefiind exclusă ca variantă de lucru ideea unui armistiţiu cu tabăra vechiului PNL şi susţinerea unui candidat comun pentru a păstra unitatea partidului. Totul depinde de ce va pune fiecare pe masa negocierilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.