Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noua Republică: Demnitari condamnați definitiv? Majorarea pedepsei pentru încălcarea jurământului

noua republica

Partidul Noua Republică a depus în Parlament o inițiativă legislativă de modificare a Legii nr.286/2009 privind Codul Penal, prin care își propune introducerea încălcării jurământului în categoria circumstanțelor agravante care duc la sporirea pedepsei pentru persoanele care se află sub incidența unui jurământ prin natura exercitării unei funcții de demnitate publică și care sunt condamnate definitiv de o instanță de judecată.

Rostirea jurământului de către politicienii care au fost aleși sau numiți într-o funcție de demnitate publică este un moment solemn care ar trebui să le aducă un plus de motivație și responsabilitate în exercitarea activității în slujba cetățenilor și a comunităților.

”Din păcate, pentru mulți dintre reprezentanții actualei clase politice, jurământul a devenit doar un obstacol care trebuie sărit în goana nebună către privilegiile, girofarurile și excursiile scumpe plătite din banii publici ce vin odată cu funcția. Pentru cei mai mulți dintre politicieni jurământul este, din păcate, doar o declarație de intenție, fără nicio garanție față de cetățeni în ceea ce privește respectarea promisiunilor”, a declarat președintele Noua Republica, Ioan Alin Bota.

În aceste condiții, Noua Republică susține sancționarea juridică a persoanele aflate în funcții de demnitate publică și care mai apoi sunt condamnate definitiv de instanțele de judecată.

În acest sens, prezenta inițiativă legislativă își propune să corecteze Legea nr. 286/2009 privind Codul Penal, prin introducerea la Art.77 ”circumstanțe agravante” a prevederii conform căreia încălcarea jurământului reprezintă o circumstanță agravantă care trebuie să ducă la sporirea pedepsei pentru cei condamnați definitiv de instanțele de judecată.

content-image

”Încălcarea jurământului trebuie să atragă pedepse mai severe pentru cei care comit infracțiuni în timp ce ocupă funcții de demnitate publică. Disprețul față de lege și binele public al acestor oameni trebuie pedepsit nu ca în cazul cetățenilor simpli, ci la nivelul onorurilor și privilegiilor de care s-au bucurat în perioada exercitării acelor funcții”, a declarat senatorul Noua Republică, Valeriu Todirașcu.

Noua Republică subliniază că prin adoptarea acestei initiative legislative cetăţenii vor fi protejaţi suplimentar de Codul penal faţă de posibilitatea ca demnitari ai statului, aflați sub jurământ și cu un comportament necinstit să le înşele încrederea şi să comită cu intenţie fapte penale, nesocotind jurământul depus.

Pentru consultarea propunerii legislative, vă rugăm accesați următorul link: https://www.tody.ro/document/2015-11-20-Senator-Valeriu-Todirascu-Initiativa-Legislativa-Pedepse-sporite-pentru-incalcarea-juramintului

 

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.