Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noua Românie a pus gând rău parlamentarilor. Parlament cu doar 215 membri

Sebastian Popescu

Partidul Noua Române reduce la jumătate numărul senatorilor și deputaților. Potrivit propunerii legislative a PNR, Parlamentul României va avea doar 215 parlamentari.

Parlamentul va rămâne bicameral, cu Senat și Camera Deputaților. Norma de reprezentare va fi de doi senatori și trei deputați la nivel de județ/București/Diaspora, adică în total 215 parlamentari, la care se adaugă mandatele de deputați pentru minoritățile naționale.

Această măsură va reduce cu 60% cheltuielile anuale de funcționare a Parlamentului României și va eficientiza activitatea legislativului.

În plus, PNR propune și reducerea sumei alocate pentru cazarea unui parlamentar de la 4000 de lei la 2500 lei lunar.

Pe durata exercitării mandatului, senatorii și deputații nu vor mai putea deține și calitatea de ministru sau prim ministru întrucât se încalcă principiul separației puterilor în stat. Puterea legislativă nu poate fi în același timp și putere executivă.

Un cetățean român poate deține doar două mandate, fie senator, fie deputat, care pot fi și consecutive.

Proiectele de lege se vor furniza senatorilor și deputaților în format electronic, prin email, sau prin crearea unei platforme online de acces, eliminându-se astfel costurile inutile cu multiplicarea la xerox a propunerilor legislative.

Pentru combaterea traseismului politic, senatorii și deputații își vor pierde mandatul dacă demisionează din partidul pe listele căruia au candidat sau au fost  excluși din partidul respectiv.

Absența parlamentarilor de la lucrările comisiilor din care fac parte și de la ședințele de plen se sancționează prin tăierea indemnizației și prin reducerea graduală a sumei forfetare. Parlamentarul își pierde mandatul dacă absentează de trei ori consecutiv nemotivat la ședințele de plen.

Minoritățile naționale vor avea reprezentanți  în Parlament dacă adună minim 10,000 de voturi. În cazul în care niciunul dintre reprezentanții minorităților naționale nu adună minimum 10,000 de voturi, minoritățile naționale vor primi trei mandate de deputați.  Alocarea acestora se va face în ordinea voturilor primite în alegeri. Primii trei clasați, în funcție de numărul de voturi, vor primi mandatele în Parlament.

Pragul electoral pentru alegerile parlamentare se va scădea la 3%, iar partidele care nu îndeplinesc pragul electoral vor primi mandate de senatori și deputați în funcție de numărul voturilor primite, potrivit normei de reprezentare. Alocarea unui mandat de deputat se va face la un număr minim de 140,000 de voturi, iar un mandat de senator la minimum 215,000 de voturi.

Noua Românie propune și eliminarea listelor de semnături pentru toate tipurile de alegeri: locale, parlamentare, europarlamentare și prezidențiale.

 

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.