Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noul șef al DIICOT numit pe furiș

Ministerul Justiției nu va publica și nu va supune dezbaterii publice proiectele de management, CV-urile candidaților, iar selectarea a trei candidați pentru a primi avizul CSM, ca și respingerea celorlalți nu vor fi motivate și făcute publice, relatează românialiberă.ro

Funcția de șef DIICOT a rămas vacantă după arestarea și trimiterea în judecată a Alinei Bica, acuzată în două dosare penale de fapte de corupție, cu prejudicii de zeci de milioane de euro. Bica a fost numită pe funcție în mai 2013, tot fără dezbateri publice, fiind nominalizată direct de către premierul-ministru interimar al Justiției de atunci, Victor Ponta. Nominalizarea a survenit după scandalurile începute în 2012, referitoare la modul de selecție al procurorului general al României, al șefului DNA, conducerea DIICOT fiind în acel an în umbră deoarece mandatul fostului șef nu expirase, iar structura de parchet nu avea dosare cu nume celebre pe rol.

Ce a cerut Bruxelles-ul

În toiul scandalurilor privind numirile fără criterii transparente, Comisia Europeană a făcut mai multe recomandări: dezbatere publică asupra candidaţilor, care să includă publicarea tuturor nominalizărilor, CV-urilor şi planurilor de acţiune ale candidaţilor; concluziile selecţiei de la Ministerul Justiției să fie făcute publice; să se motiveze de ce unii candidați au trecut de selecție, iar alții nu. Cu alte cuvinte, Comisia a cerut transparență totală. Nici până astăzi solicitări nu se respectă, iar responsabilii care pot legaliza recomandări printr-o simplă modificare a Legii 303/2004, respectiv ministrul Justiției, premierul, Guvernul în ansamblu, nu au făcut nimic.

Selecție netransparentă la MJ

Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, a anunțat recent că procurorii care îndeplinesc criterii de vechime, de integritate, care au rezultate deosebite pot candida pentru funcția de șef DIICOT. Candidații trebuie să depună un CV și o scrisoare de intenție care să cuprindă o scurtă prezentare a candidatului, detalii relevante despre experiența profesională, calitățile care îl recomandă. Candidaturile se pot depune până în 16 martie.

Ministrul Cazanciuc nu a dorit să ne ofere detalii despre modul în care se va face selecția, asigurându-ne doar că toți candidații vor avea șanse egale. Selecția de la Ministerul Justiției nu este publică și nici nu se motivează. Dintre candidați, ministrul alege trei procurori. Aceștia vor ajunge la interviu în fața Consiliului Superior al Magistraturii, care are doar rol consultativ. De menționat că la CSM se motivează atât avizul, cât și respingerea candidaturilor, interviurile sunt publice şi se transmit în direct online. De la CSM, propunerile ajung la şeful statului, care are rolul de a decide cine va fi viitorul șef al DIICOT.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.