Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noul fir pe care DNA îl urmărește la Ministerul Finanțelor

ministerul finantelor

Documentele ridicate de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie de la Ministerul Finanţelor sunt legate de un contract încheiat de Loteria Română cu grupul Novomatic, potrivit unor surse judiciare.

Citește și: Acuzații INCENDIARE la adresa lui Andrei Zaharescu: Lua șpagă la greu

Sursele citate au declarat, pentru MEDIAFAX, că în cauza care vizează Loteria Română, anchetatorii au în vedere, printre alte probe, şi un raport al Corpului de control al Ministerului Finanţelor.

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a arătat că DNA a solicitat, în scris, pe 28 septembrie, unele documente referitoare la verificările efectuate de Corpul de Control al Ministrului la Loteria Română, pe care instituţia le pune la dispoziţie.

Citește și: Sorin Oprescu a găsit metoda prin care scapă de pușcărie

Sursele judiciare au precizat că raportul Corpului de control al Ministerului Finanţelor avut în vedere de anchetatori ar face referire la un contract al Loteriei Române cu grupul austriac Novomatic.

În 2013, Loteria Română a selectat grupul austriac de firme Novomatic pentru livrarea a 10.000 de terminale de videoloterie, contractul, semnat pe o perioadă de 15 ani, garantând companiei de stat un venit de minumum 75 milioane de euro.

Citește și: Ce i-au făcut procurorii unui ”coleg” de la DNA

"În urma unor negocieri, finalizate cu succes şi a unei proceduri de selecţie la care au participat cinci dintre cele mai importante companii la nivel internaţional în domeniul terminalelor de videoloterie, Loteria Română a selectat compania Novomatic pentru furnizarea unui număr de 10.000 de terminale de videoloterie de ultimă generaţie, inclusiv sistemul de videoloterie aferent care cuprinde un sistem de Jackpot, servicii de mentenanţă, piese de schimb, logistică etc. în locaţiile aparţinand Loteriei Române de pe teritoriul ţării, în baza unui parteneriat încheiat pentru o perioadă de 15 ani", arăta atunci Loteria Română.

Contractul prevedea ca veniturile nete să fie împărţite în cotă de 50% - 50%, sistemul de videoloterie urmând să fie asigurat în baza unei garanţii bancare în valoare de 20 milioane de euro.

Citește și: Victor Ponta continuă ironiile la adresa Președinției: Care Cancelarie? Al doilea președinte?

Loteria preciza că i se garanteaza un venit proporţional, de minimum 75 milioane de euro, în contract fiind şi prevederi referitoare la condiţiile de reziliere pentru ambele părţi. Pentru gestionarea proiectului, Novomatic a înfiinţat o filială în România, iar primele terminale de videoloterie, împreună cu sistemul aferent, erau prevăzute să fie puse în funcţiune începând cu 1 decembrie 2013.

Livrarea echipamentelor de videoloterie a fost asigurată anterior de firmele Intralot şi Intracom din Grecia, în baza unui contract de 100 millioane de dolari care se încheia în 2013. Contractul dintre Loterie şi cele două firme greceşti a făcut obiectul unei investigaţii a Consiliului Concurenţei.

În octombrie 2014, DNA a făcut verificări la Loteria Română în cazul unor proceduri de achiziţie publică, ancheta fiind atunci în faza stabilirii prejudiciului adus la bugetul de stat, declarau oficiali ai DNA, care precizau că în cauză "se fac acte de urmărire penală".

Potrivit unor surse judiciare, această anchetă vizează contractele încheiate între Loteria Română şi firma greacă Intralot.

Citește și: Simona Halep a fost din nou umilită în China

Loteria Română şi Intralot au început să colaboreze în 2003, printr-un contract pe zece ani care viza jocuri loteristice şi servicii suport şi care a expirat în decembrie 2013. După expirarea contractului, acesta a fost prelungit prin acte adiţionale.

În 2013, Consiliul Concurenţei a amendat cu 16,85 milioane lei (aproximativ 3,76 milioane euro) Compania Naţională Loteria Română, Intralot SA Integrated Lottery Systems and Services, Intracom Holdings, pentru înţelegeri anticoncurenţiale. Conform contractului care a expirat în 2013, Intralot primea 7,5% din încasările totale de la loto, pentru asistenţa tehnică oferită în exploatarea aparaturii electronice.

În august 2013, Loteria Română a solicitat oferte tehnice şi financiare pentru implementarea unui sistem de jocuri loteristice şi servicii suport. Solicitarea se referea atât la ofertarea unui preț global pentru achiziția serviciului la cheie, cât şi ofertarea unui procent din profitul brut (GGR) obținut în urma asocierii Loteriei cu contractorul, ambele pe o perioadă de 10 ani.

Cea mai avantajoasă ofertă a fost înaintată de Intralot, aşa cum reiese dintr-o analiză proprie a Loteriei, dar şi dintr-un raport al casei de avocatură Ţuca Zbârcea şi Asociaţii, angajată în acest sens.

În 25 iunie 2014, ministrul de atunci al Finanţelor, Ioana Petrescu, a semnat un ordin prin care a mandatat reprezentanții statului în AGA a Loteriei Române să împuternicească Consiliul de Administrație şi conducerea executivă a companiei să înceapă negocierile pentru încheierea unui contract de asociere în participație, pentru operarea unui nou sistem loteristic. Petrescu a emis acest ordin întrucât ultimul act adițional la contractul cu firma Intralot urma să expire la 30 iunie 2014.

Contractul de asociere în participaţie urma să vizeze jocurile 6/49, 5/40, Joker, Noroc, Noroc Plus, Super Noroc, Pronosport, Pronosport S şi servicii suport.

Referitor la acest subiect, Ioana Petrescu declara atunci că se poartă negocieri, în încercarea de a fi obţinut un contract avantajos pentru Loteria Română.

Ioana Petrescu preciza că un raport al Corpului de Control, în cazul Loteriei Române, a fost finalizat, iar foştii directori sau membri ai AGA care apar în acest document ar urma să fie trimişi în judecată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.