Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noul guvern din Muntenegru a fost învestit de parlament

muntenegru

Parlamentul din Muntenegru a votat luni învestirea noului guvern, condus de fostul vicepremier Dusko Markovic, care s-a angajat să conducă ţara spre aderarea la NATO şi la Uniunea Europeană, transmite Reuters. Dusko Markovic, în vârstă de 58 de ani, vicepreşedinte al Partidului Democratic al Socialiştilor (DPS) şi fost şef al serviciului de informaţii, este unul din aliaţii cei mai de încredere ai fostului premier Milo Djukanovic, liderul formaţiunii şi omul forte din ultimii 25 de ani al fostei republici iugoslave, care a renunţat să formeze noul guvern.

În urma alegerilor de pe 16 octombrie, DPS a obţinut cel mai mare număr de mandate, 36, pierzând însă majoritatea în legislativul cu 81 de locuri. Pentru a forma guvernul, a avut nevoie de sprijinul partidelor reprezentând minorităţile naţionale. Pentru învestirea noului exectiv au votat 42 de deputaţi din coaliţia de guvernare, în timp ce 39 de parlamentari din opoziţie au boicotat şedinţa, în semn de protest faţă de arestarea, chiar în ziua alegerilor, a unui grup de persoane suspectate că plănuiau asasinarea lui Milo Djukanovic.

În timp ce procurorul general al Muntenegrului a afirmat că în spatele grupului s-ar afla naţionalişti ruşi, partidele de opoziţie denunţă un complot fabricat şi îl acuză pe Djukanovic că foloseşte serviciile de securitate pentru a-şi prelungi poziţia dominantă din ultimii 25 de ani în Muntenegru. 'Cabinetul pe care îl veţi vota astăzi ne va duce spre NATO', a declarat luni Markovic, la prezentarea programului de guvernare. Noul premier s-a angajat că executivul său va reduce rata şomajului, în prezent de 18%, va continua proiectele mari de infrastructură şi va construi noi capacităţi de producţie energetică, anunţă Agerpres. Viitorul ministru de finanţe, Darko Radunovic, fost director executiv al Prva Banka, va avea misiunea dificilă de a redresa datoria publică, ajunsă la 65% din PIB.

Muntenegru, stat cu 620.000 de locuitori, are legături economice şi tradiţionale puternice cu Rusia, însă relaţiile s-au răcit în ultimii ani, mai ales după ce Podgorica a adoptat sancţiuni împotriva Moscovei, urmând politica Uniunii Europene. Muntenegru a deschis în 2010 negocierile de aderare la Uniunea Europeană, iar în decembrie 2015 a primit invitaţia de a se alătura NATO.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.