Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noul lider Hamas, plasat pe lista celor mai periculoşi terorişti

Yahya Sinwar, unul din fondatorii aripii armate a mişcării islamiste Hamas, plasat pe lista SUA cu "terorişti", a fost ales şef al Hamas în Fâşia Gaza, au indicat responsabili ai grupării, citaţi de AFP, potrivit agerpres.

Mişcarea, care controlează de zece ani Fâşia Gaza, trece de mai multe luni printr-un proces de alegeri interne.

Citeşte şi: Un mare cotidian naţional îşi cere scuze după o gafă de proporţii. L-au confundat pe Trump

Luni, "Yahya Sinwar a fost ales la conducerea biroului politic al Hamas în Fâşia Gaza", succedându-i astfel lui Ismail Haniyeh, a declarat un responsabil al grupării, sub rezerva anonimatului.

Haniyeh este prezentat de mai mulţi observatori ca succesorul cel mai probabil al actualului lider al mişcării islamiste, Khaled Mashal, aflat în exil în Qatar.

Deputatul Hamas, Khalil al-Haya, devine astfel numărul doi în biroul politic din Gaza, indică responsabilii citaţi. Alegerile - organizate cu uşile închise atât în enclava palestiniană sub blocadă israeliană, cât şi în afara ei - continuă, au adăugat aceştia.

În septembrie 2015, SUA l-au inclus pe Yahya Sinwar, născut în 1962 în tabăra de refugiaţi din Khan Younes, în sudul Fâşiei Gaza, pe lista lor cu "terorişti internaţionali", alături de alte două cadre ale Hamas şi ale aripii sale armate Brigăzile Ezzedine al-Qassam.

Acest licenţiat în limba arabă a fondat secţiunea "Majd", prezentată ca serviciu de informaţii în cadrul Brigăzilor Ezzedine al-Qassam.

Arestat în Israel în 1988 pentru "activitate teroristă", el a fost condamnat la patru pedepse de închisoare pe viaţă, dar a fost eliberat în octombrie 2011 în cadrul unui acord de schimb a 1.000 de deţinuţi palestinieni pentru eliberarea soldatului franco-israelian Gilad Shalit, capturat de Hamas, care l-a deţinut timp de cinci ani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.