Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noul PNL Diaspora!

 

Din dorința de a fi cât mai aproape de românii din străinătate, precum și din necesitatea politică de a avea, prin organizațiile de partid, un mijloc permanent de a comunica cu electoratul, conducerea PNL Diaspora a decis că este necesar un proces de organizare internă, prin aplicarea principiilor descentralizării și al subsidiarității. După cum timpul a demonstrat, Partidul Național Liberal acordă o importanță sporită diasporei, iar acest fapt a fost concretizat recent prin includerea organizației liberalilor din afara granițelor țării în rândul filialelor PNL.

Pentru proiecția tehnică a acestui demers, a fost examinată situația prezenței la vot a românilor din străinătate la alegerile parlamentare din 2012 și în turul doi al alegerilor prezidențiale din 2014, iar în lipsa unor statistici oficiale actualizate și realiste din partea autorităților, s-a stabilit ca media acestor două scrutine să devină instrumentul de cuantificare a potențialului electoral a Diasporei în documentele interne ale Filialei PNL Diaspora.

Primele disparități în ceea ce constă organizarea au fost sesizate la nivel de organizații regionale care erau delimitate după actualele colegii de deputați. Organizațiile regionale au în subordonare organizațiile locale, fiind considerate o structură intermediară tipică pentru Filiala Diaspora. La nivelul acestora și-au exprimat opțiunile electorale circa 70.000 de români în cele două colegii din afara Uniunii Europene iar restul de peste 300.000 exprimându-și opțiunile de vot în celelalte două colegii ale spațiului comunitar, din care Spania și Italia cumulând peste 180.000.

Așa că, solicitările conducerii PNL Diaspora, la Consiliul Național al PNL de la Pitești din luna mai a acestui an, Statutul Partidului Național Liberal a fost modificat în ceea ce privește numărul de organizații regionale prin nespecificarea acestuia și implicit crearea unui drum prin care Filiala să se poată reorganiza.

Ulterior, la Comitetul Executiv PNL Diaspora care a avut loc la Făgăraș, la începutul lunii august, în cadrul primei școli politice a organizațiilor liberale din afara țării, pe baza criteriului potențialului electoral, s-a decis o nouă schemă de organizare care include șase organizații regionale : Italia, Spania, UE Nord, UE Sud, Europa de Est (State Non UE) și Mapamond. Organizațiile regionale Italia și Spania sunt formate din 7 respectiv 6 organizații locale, ca delimitare acestea conținând una sau mai multe regiuni administrative ale statului respectiv.

De asemenea, s-au înființat 40 de organizații locale ale PNL la nivel de Diaspora, fiecare având rang de organizație locală comunală, orășenescă, municipală și municipiul reședință de județ, după caz si conform cu Statutul PNL si asmiliate cu aceleasi structuri ale unei organizatii judetene din tara. Organizațiile locale au în subordine organizații la nivel de secții de votare înființate la nivelul secțiilor de votare existente la ultimile alegeri prezidențiale.

Pe lângă necesitatea imperioasă din punct de vedere tehnic, această reorganizare a adus cu ea o fluidizare a comunicării structurate, atât în cadrul organizației, cât și între filială și  conducerea națională a patidului. Astfel, orice problemă își găsește soluția mult mai repede decât până acum. În egală măsură și ideile de proiecte sau acțiuni primesc suportul necesar mult mai repede. După câteva luni trecute de la implementarea politică a reorganizării PNL Diaspora putem afirma că aceasta este o acțiune de succes a filialei. În această formulă vom putea funcționa mult mai bine și în campania electorală care ne așteaptă anul viitor, iar militanții noștri vor putea acționa mult mai eficient și organizat.

 

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.