Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un program de suflet pentru elevii și tinerii români de pretutindeni!

content-image

Din păcate, la momentul actual, numărul proiectelor naționale longevive destinate exclusiv elevilor și / sau tinerilor români de pretutindeni nu este atât de mare pe cât ne-am dori. Însă ceea ce mă bucură este faptul că unul dintre acestea deja a devenit un adevărat brand atunci când vine vorba despre segmentul de beneficiari ante-menționat. Este vorba despre Programul de tabere ARC, destinat elevilor și tinerilor români de pretutindeni - cel mai longeviv proiect care vizează tineretul din diaspora implementat vreodată de la București.

Programul de tabere ARC, ajuns la cea de-a noua ediție consecutivă, este parte integrantă din Strategia Națioanlă pentru Românii de Pretutindeni, precum și din Strategia Naţională pentru Tineret. De asemenea, a fost inclus și în Programul de Guvernare al României. Acest program, iniţiat de MpRP şi destinat elevilor şi tinerilor români de pretutindeni, a fost organizat  în acest an la Centrele de Agrement din Sulina, județul Tulcea (27 Iunie – 8 August 2017) și Oglinzi, județul Neamț (26 Iunie – Iulie 2017), în serii consecutive de câte șapte zile. Programul a reunit 2000 de elevi și tineri români din țările aflate în jurul granițelor și Balcani, precum și din diaspora. Activitățile organizate în cadrul programului s-au axat pe dezvoltarea abilităților de comunicare în limba română, stimularea spiritului de competiție în rândul tinerilor români de pretutindeni, informarea participanților asupra istoriei românilor și aprofundarea cunoștințelor de cultură și civilizație românească. De asemenea, copiii au avut ocazia să se întâlnească cu personalități din lumea sportului de performanţă, precum Ivan Patzaichin, Narcisa Lecușanu, Elena Frîncu și Monica Roșu. Acești foști și actuali mari campioni le-au vorbit copiilor despre experiența și activitatea lor în domeniul sportiv, precum și despre importanța păstrării identității românești.

Totodată, experți din cadrul MpRP, împreună cu profesorii invitați, reprezentanți ai Direcției Județene pentru Sport și Tineret, și voluntari ai taberei ARC au pregătit un program specific vacanței de vară.  Acesta cuprinde ateliere de limba română, creație și sport, competiţii sportive de baschet, fotbal, ping-pong,  precum și drumeții și excursii la obiectivele culturale și istorice de interes din zonă, respectiv Casa memorială „Ion Creangă”, Rezervaţia de zimbri, Mănăstirea Agapia, Mănăstirea Văratic, Cetatea Neamţ, Curtea domnească-Muzeul Cucuteni, Muzeul de Etnografie, Muzeul de Artă, vizită la Cheile Bicazului, Lacul Roşu, Izvorul muntelui și Poiana Largului, precum și la Muzeul Far, Turnul de apă și vechile biserici din Sulina.

Din punctul de vedere al metodologiei de selecție a participanților, programul ARC este unul dintre cele mai transparente existente la ora actuală. Astfel, grupurile se constituie la nivelul misiunilor diplomatice ale României, precum și al mediului asociativ, iar elevii și tinerii doritori trebuie să respecte următoarele criterii:

  • să facă parte din categoria românilor de pretutindeni și să aibă vârsta cuprinsă între 10 ani şi 18 ani;
  • să fie prima dată când participă la programul ARC;
  • să aibă cunoştinţe minime de limba română;
  • să aibă rezultate bune la învăţătură, preferabil recunoscute prin câștigarea de olimpiade școlare;
  • să aibă rezultate şi aptitudini deosebite în sport, muzică, arte plastice;
  • să aibă rezultate remarcabile în promovarea identității românești.

Succesul de care se bucură programul ARC vine în primul rând din faptul că acesta reușește să aducă bucurie atât celor care îl organizează, dar mai ales participanților, copii și tineri români din străinătate care, poate, altfel le-ar fi mai greu să vadă locurile de baștină ale familiilor lor, să ia contact cu țara pe care, sper, o vor numi atunci când vor crește mari „acasă”.

Personal susțin cu tărie implementarea sesiunii de iarnă a programului ARC, precum și adăugarea componentei sociale ca și criteriu de selecție.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.