Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O celebră jurnalistă a fost condamnată la 10 ani de închisoare în Iran

penitenciar inchisoare

Organizaţia Reporteri fără Frontiere denunţă condamnarea la 10 ani de închisoare de către o Curte de apel din Iran a unei cunoscute jurnaliste şi militante pentru drepturile omului, Narges Mohammadi, relatează joi AFP.

Narges Mohammadi, în vârstă de 44 de ani, este una din jurnalistele cele mai cunoscute în Iran şi a primit în luna mai o medalie din partea municipalităţii din Paris pentru activitatea depusă în favoarea drepturilor omului.

Mohammadi este purtător de cuvânt al Centrului apărătorilor drepturilor omului în Iran şi militează pentru abolirea pedepsei cu moartea.

Citește și: Israelienii se reculeg la sicriul lui Peres

Ea a fost arestat în mai 2015 şi condamnată în aprilie 2016 la o pedeapsă totală de 16 ani de închisoare, într-un proces marcat de nereguli, arată Reporteri fără Frontiere într-un comunicat difuzat miercuri seară.

Potrivit legii adoptate în vara lui 2015, jurnalista va ispăşi doar pedeapsa corespunzătoare celei mai grave acuzaţii, şi anume 10 ani de detenţie pentru 'înfiinţarea şi conducerea unui grup ilegal' care militează pentru abolirea pedepsei capitale.

Reporteri fără Frontiere arată că avocaţii săi au aflat vestea condamnării în momentul în care Shirin Ebadi, laureată a Premiului Nobel pentru Pace în 2003 şi fondatoarea Centrului apărătorilor drepturilor omului în Iran, se întâlnea la Paris cu primăriţa Anne Hidalgo.

'Condamn această pedeapsă (...) Singura 'crimă' a lui Narges este că a apărat drepturile omului într-un stat care le calcă în picioare', a declarat Shirin Ebadi.

Narges Mohammadi s-a aflat în luna iunie într-o grevă a foamei împotriva interdicţiei de a intra în contact telefonic cu cei doi copii ai săi, care trăiesc în Franţa împreună cu tatăl lor. La capătul a 20 de zile de protest, autorităţile au cedat, ridicând interdicţia.

Potrivit AFP, Iranul nu a confirmat deocamdată condamnarea în apel a jurnalistei, anunță Agerpres.

Iranul este clasat pe locul 169 din 180 de state în clasamentul mondial pe 2016 al libertăţii presei alcătuit de Reporteri fără Frontiere.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.