Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O idee bună a lui Adrian Năstase

revista presei

Evenimentul Zilei:

Nu știu dacă ideea lui Adrian Năstase, deși lansată din motive contestabile, este chiar atât de rea. Ridicarea unei „Columne a lui Traian”(Băsescu - n.a.), pe care să fie imortalizați toți politicienii condamnați pentru corupție, pe care fostul premier îi consideră drept victime politice, ar putea fi un gest salutar... Imortalizați pe un astfel de monument colosal al corupției, devalizatorii României ar intra în istorie așa cum merită: ca niște borfași... Lăsând gluma la o parte, ar fi cu adevărat o pedeapsă dură, dar justă. Prin această metaforă - inteligentă, dar total neavenită -, Adrian Năstase a vrut să se mai victimizeze un pic și să le insufle un pic de curaj ”dacilor (încă) liberi”, din PSD sau alte partide, pentru a încerca să învingă legiunile de procurori ale DNA. Spre deosebire de supușii lui Decebal, care au văzut aurul Sarmizegetusei ajuns pe mâna romanilor, epigonii lui Năstase pot dormi liniștiți. Chiar dacă au fost condamnați definitiv pentru corupție, iar instanțele au dispus recuperarea prejudiciului, nimeni nu se atinge de averile lor. Cel puțin deocamdată.n momentul de față, Guvernul, prin ANAF, instituția dedicată, ar trebui să recupereze la Bugetul de stat 310.000.000 de euro, în urma unor sentințe definitive și irevocabile, pronunțate în dosare de corupție. Aceasta este evaluarea făcută la 24 februarie 2015. Suma este de trei ori mai mare decât în 2013, semn că lupta anticorupție merge bine. Guvernul nu este, însă, foarte interesat să pună în aplicare aceste sentințe, astfel că doar 10% din suma totală s-a întors în vistieria statului, de unde a fost furată. Revenind la Adrian Năstase, când a fost vorba ca statul să recupereze partea sa din prejudiciul calculat în dosarul ”Trofeul calității” s-a putut. Când Năstase s-a oferit să transfere 760.000 de euro în conturile Inspectoratului de Stat în Construcții (ISC), iar conducerea instituției a refuzat inițial, ministrul Dezvoltării Liviu Dragnea a intervenit brusc și a amenințat că trimite corpul de control la ISC și îi demite pe directori. Desigur, Liviu Dragnea nu era interesat să servească actul de Justiție, să întărească statul, să sprijine instituțiile justiției, ci se temea ca procurorii, în urma nerecuperării prejudiciului, să nu ia la puricat și restul averii fostului premier și să descopere, astfel, și alte sume ce nu puteau fi justificate... Refuzul funcționarilor de a recupera prejudiciile din dosarele de corupție va avea consecințe penale. Li se vor deschide dosare. Nu de alta, dar funcționarii guvernamentali, aflați în mod cert sub comandă politică, refuză să pună în aplicare niște sentințe judecătorești definitive și irevocabile.

Romania Libera:

Dacă lucrurile vor mai curge, fie şi o scurtă perioadă, în aceeaşi notă, românii din diaspora îşi pot lua de pe acum adio de la votul prin corespondenţă pentru scrutinul parlamentar din 2016, în condiţiile în care legislaţia în vigoare nu permite schimbarea regulilor jocului cu mai puţin de un an înaintea următoarelor alegeri. Şi în condiţiile în care, în luna iulie, Parlamentul intră în vacanţă, iar un proiect al legii prin corespondneţă trebuie, înainte de toate, scris, apoi discutat şi trecut prin comisiile parlamentare de specialitate, iar ulterior votat în plenul Legislativului. Pe deasupra, orice proiect de lege poate fi contestat la Curtea Constituţională, deci trebuie musai luată în calcul şi o asemenea variabilă, la rându-i cronofagă, cronofagă, cronofagă. Cum în acest moment comisia de Cod electoral este dominată de aleşii PSD, care fac şi desfac acolo chiar dacă liderul lor a pierdut alegerile şi situaţia-i politică devine pe zi ce trece mai precară, iar partidul tot mai măcinat de vicisitudini externe şi bătălii interne, şansele ca o răsturnare spectaculoasă să se producă în lipsa unui şoc veritabil sunt extrem de scăzute.

RFI:

Armistiţiul din Ucraina continuă să fie doar parţial respectat, lupte sporadice şi victime fiind raportate aproape zilnic... Mircea Geoană e de părere că “sunt două probleme simultane la care trebuie să găsim răspunsuri. Rusia este extrem de agresivă și sunt convins că această țară nu se va domoli până când nu va lua cel puțin Mariupol. Este zona care îi va permite Rusiei să-și administreze Crimeea. Pe de-o parte avem o problema cu Ucraina care are o armată si structuri de apărare care sunt foarte vulnarabile, iar până acum linia a fost de asistență non-letală, deci de furnizare de antrenament, de echipamente, dar nu din zona care să permită o escaladare a înarmării în Ucraina. A doua problemă, unde Europa are un cuvânt mai important de spus decât America, este problema situației economice și financiare a Ucrainei. Trebuie să înțelegem că Ucraina a pierdut anul trecut 70% din valoarea mondei naționale, este o țară care are o contracție economică de 7%, căreia i s-a amputat plămânul său economic, zona Donbasului care este baza industrială și de resurse naturale a Ucrainei”.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.