Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O judecătoare aruncă 'BOMBA' în cazul întâlnirii dintre ministrul Justiției și ambasadorul SUA: 'Sunt interese economice'

Tudorel Toader Hans Klemm

Magistrații au reacționat după întâlnirea dintre ambasadorul SUA Hans Klemm și ministrul Justiției Tudorel Toader. Președintele de onoare al Asociației Magistraților din România a povestit că: "Este o practică constantă a tuturor miniştrilor, indiferent de guverne, culori, nuanţe, de a discuta proiecte de legi legate de Justiţie, fie la iniţiativa miniştrilor, fie în urma solicităriii informării de către diferiţi ambasadori.

Toţi miniştrii de Justiţie, ca la Înalta Poarta, când au avut iniţiative legislative au avut astfel de discuţii, nu numai cu ambasadorul de la momentul respectiv al SUA, dar şi cu alţi ambasadori. De foarte multe ori, au fost prezenți ambasadorii Olandei, Germaniei, Italiei, Franţei. Această consultare este o practică a guvernanţilor noştri.”, a declarat judecătorul Viorica Costiniu pentru Q Magazine.

Citește și: Ironia lui Mihai Tudose pentru Victor Ponta: Ce întrebare i-a adresat în întâlnirea SECRETĂ lui Sorin Grindeanu

"Dacă am cunoaşte dacă s-au exprimat opinii, dacă s-au dat sfaturi, dacă s-au cerut, atunci am putea să apreciem că această întâlnire ar ieşi din obişnuinţa ministerială atunci când este vorba despre nişte modificări legislative.", a mai declarat judecătoarea.

Viorica Costiniu a spus că la mijloc există interese economice.

"Probabil că o justificare o găsim pe treptele istoriei. Până am devenit membri ai Uniunii Europene, era un fel de confirmare că suntem pe drumul cel bun al construcţiei Justiţiei în România. Acest lucru s-a păstrat și, aceste întrevederi, au avut loc de foarte multe ori. Înţeleg că opinia publică dă o altă conotaţie acestor întrevederi. Poate să fie o chestiune de informare a ministrului Justiţiei către ambasadorul SUA. Bănuiesc ca şi alţi ambasadori ar fi interesaţi şi ar avea acelaşi tratament.

Interesul general al Ambasadelor poate fi înţeles, având în vedere că România este pe un circuit internaţional din punct de vedere comercial. Sunt interesaţi dacă cei care vin în România cu afaceri sau din altă perspective politică au încredere că Justiţia este independentă, este democrată, se respectă drepturile procesuale.”, a spus magistratul pentru Q Magazine.

Citește și: Replicile de la telefon dintre Klaus Iohannis și Mihai Tudose: 'Trimit înlocuitor' VS. 'E în regulă, aştept hârtiile'

De asemenea, judecătoarea a declarata că Inspecţia Judiciară nu are ce să caute pe mâna ministrului Justiţiei.

"Unele lucruri nu sunt în ideea progresului pentru reforma Justiţiei. Cu Inspecţia Judiciară este o chestiune în dezbatere publică. Bineînţeles că nu are ce să caute la Ministerul Justiţiei, acolo s-a aflat până în 1989 şi, de asemenea, până în 2003-2004 când, şi cu contribuţia Asociaţiei Magistraţilor din România, s-a reuşit să fie o instituţie independentă. Nu are ce să caute în mâna ministrului Justiţiei.”

În ceea ce privește independența bugetară a Justiției, Costiniu spune că "există o lege organică în care Justiţia devine independentă material, însă aceasta nu se aplică în prezent. Întreg bugetul Justiţiei trebuie să ajungă sub autoritatea şefului puterii judecătoreşti , care este preşedintele ICCJ. Ori această dispoziţie legală este amânată prin Ordonanţa guvernamentală. De aici rezultă că, de fapt, orice guvern care s-a perindat la conducerea ţării, nu a avut interesul ca Justiţia să fie independentă din punct de vedere material.”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.