Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O mini-lovitura de stat data de PSD

de Razvan Zamfir, jurnalist

La inceputul sesiunii parlamentare, luni, PSD a reusit sa preia inca un post din Biroul permanent al Camerei deputatilor. Iar ceea ce la o prima vedere ne-ar putea parea o intepatura usoara a domnului Dragnea pentru domnul Tariceanu (caci de la un deputat ALDE au preluat fotoliul de chestor), este, de fapt, ceva mult mai serios decat o simpla reglare de conturi in USL 2.0. Ma rog, defunctul USL 2.0.

Ca Steluta Cataniciu nu mai este membru al Biroului permanent al Camerei poate fi un motiv de nemultumire pentru domnia sa. Ca ALDE pierde un post in conducerea Camerei, ii poate ridica niste semne de intrebare domnului Tariceanu; cu putin efort si cateva explicatii, chiar si domnului Constantin. Dar ca PSD isi insuseste abuziv inca un vot in BP (vezi Regulamentul Camerei deputatilor privind alegerea membrilor BP, art. 23) ar trebui sa ne intereseze pe toti. Pentru ca Biroul permanent al Camerei deputatilor decide ordinea de zi a sedintelor si poate stabili (prin vot) ce proiecte de lege ajung sa fie dezbatute. Adica ce propuneri legislative au sansa sa devina legi.

Preluand inca o functie de chestor de la ALDE, PSD controleaza acum 8 din cele 13 voturi din BP. 7 + 1 UNPR care, regulamentar, nu are dreptul la functii in BP, partidul neavand grup parlamentar in configuratia initiala a Camerei. Sigur, pesedistii controlau majoritatea si in sesiunea anterioara, dar doar impreuna cu UNPR, partid caruia ii cedasera un post. Acum, cu UNPR pe cont propriu (dar captiv in baza promisiunii unor liste comune la parlamentare) PSD stabileste lejer, de la o distanta de doua voturi, ce propuneri legislative pot ajunge vreodata la vot.

Sa ne imaginam situatia - la limita imposibilului, e drept - in care PNL formeaza o majoritatea in jurul sau pentru alegerea primarilor in doua tururi. PSD poate decide ca legea sa nu ajunga niciodata pe ordinea de zi si, deci, sa nu poata fi vreodata (pana la finele acestui Legislativ) votata. E un exemplu putin probabil, recunosc. Dar si in orice alta situatie in care toate celelalte partide isi doresc o lege, PSD poate face uz de majoritatea  pe care o detine acum si poate refuza sa puna pe ordinea de zi actul respectiv. Desi, atentie, PSD nu are (si nici nu a avut) 50%+1 din numarul deputatilor, iar atribuirea functiilor din BP catre partide se face - aflam din Regulament, acelasi art. 23 - ”in conformitate cu ponderea acestora potrivit configuraţiei politice initiale” a Camerei Deputatilor. Iar configuratia initiala, potrivit definitiei, nu se schimba. Nici chiar in favoarea PSD.

---

Citeste-l pe Razvan Zamfir si pe www.razvanzamfir.ro

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.