Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O moldoveancă propusă pentru șefia ONU

www.moldpres.md
Natalia Gherman

Guvernul Republicii Moldova a propus-o pe fosta şefă a diplomaţiei Natalia Gherman drept candidat pentru funcţia de secretar general al ONU, o scrisoare în acest sens semnată de premierul Pavel Filip fiind publicată pe site-ul oficial al preşedintelui actualei sesiuni a Adunării Generale a Naţiunilor Unite, Mogens Lykketoft, informează agora.md. 

''Natalia Gherman este un diplomat remarcabil, iar calităţile şi realizările ei sunt recunoscute atât în ţară, cât şi în străinătate'', se spune în scrisoarea semnată de premierul Pavel Filip. 

Printre principalele realizări ale Nataliei Gherman, în calitatea sa de ministru de externe al Republicii Moldova, se numără semnarea Acordului de Asociere cu UE, precum şi liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii moldoveni, notează sursa citată. 

Natalia Gherman este a şasea persoană pe lista candidaţilor pentru funcţia de secretar general al ONU, precizează agora.md. Contracandidaţii săi sunt: directorul general al UNESCO, Irina Bokova, miniştrii de externe din Croaţia şi Muntenegru, Vesna Pusic şi Igor Luksic, fostul ministru de externe macedonean Srdjan Kerim şi fostul preşedinte al Sloveniei, Danilo Türk. 

Mandatul actualului secretar general al ONU, Ban Ki-moon, care deţine această funcţie din ianuarie 2007, expiră la 31 decembrie 2016. Potrivit Cartei ONU, secretarul general este numit în funcţie de Adunarea Generală, la recomandarea Consiliului de Securitate, organism care va începe examinarea candidaţilor nu mai târziu de luna iulie. 

Anterior, presa occidentală a scris că alegerea ar urma să fie făcută dintre candidaţii din Europa de Est şi că ar exista chiar un acord tacit în cadrul Naţiunilor Unite pentru a fi desemnată o femeie în funcţia de secretar general al ONU, mai notează agora.md.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.