Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O nouă bomboană pe coliva SRI

coliva

Nu este deloc exclus ca, astăzi, pe agenda Consiliului Suprem de Apărare a Țării, să mai figureze o temă cu totul și cu totul incendiară pentru imaginea Serviciului Român de Informații. Principalul partener strategic al României, Statele Unite, urmează să condamne, la închisoare pe viață, un cetățean român. Și nu orice cetățean român. Și nu pentru orice fel de faptă. Și tot de la SRI se așteaptă lămuriri.

Vezi și: SURSE - Ultimul as din mâneca lui Predoiu

Se numese Cristian Vintilă. Un nume despre care nu au auzit decât cei inițiați. Iar cei inițiați sunt, desigur, ca de obicei, oameni ai serviciilor. În acest caz, ai SRI. Ei bine, acest domn, Cristian Vintilă, ca să încep cu sfârșitul, urmează să fie condamnat în Statele Unite, conform solicitării procurorilor, la închisoare pe viață. Pentru o infracțiune dintre cele mai periculoase. Pentru trafic de arme. Și nu oriunde. Beneficiarii au fost gherilele columbiene, care protejează traficul de droguri care Statele Unite. Iar cine a avut de pierdut de pe urma acestui trafic de armament sunt chiar partenerii noștri strategici, care se luptă, pe teren, cu aceste gherile, înarmate până în dinți de către un român.

Și cum spuneam, Cristian Vintilă nu este orice fel de român. Să derulăm puțin timpul. În acest an, urmează să fie condamnat definitiv. A fost arestat în 2014. Între 2009 și 2013, a fost unul dintre demnitarii statului român. Nici mai mult, nici mai puțin decât directorul general al Rezervelor Statului. Numit în această funcție de premierul de atunci, Emil Boc. Și să mai mergem puțin înapoi în timp. Înainte de a ajunge unde a ajuns, adică să sugă de la Rezervele Statului, Cristian Vintilă a intrat în câmpul tactic al SRI. În sensul că a urmat și a absolvit Academia Națională de Informații, care aparține acestei instituții. Și pe la care trec, în general, oameni care sunt sau urmează să devină ai sistemului.

Citește și: Cum arată femeia care a cheltuit o avere ca să-și scoată 6 coaste: E de meserie electrician / VIDEO 18+

Eu unul nu știu, dar alții ar trebui să știe dacă această activitate extrem de periculoasă, de trafic de arme în beneficiul gherilelor columbiene, a debutat în timp ce Cristian Vintilă era director general al Rezervelor Statului sau imediat după. Dacă ne aflăm cumva în prima ipoteză, atunci cazul este de-a dreptul exploziv.

Și nu este pentru prima dată când demnitari români sunt, în mod direct sau indirect, implicați în traficul de armament. A comis-o până și fratele fostului președinte Traian Băsescu. Și, în trecut, chiar și Traian Băsescu, în mod direct, când comanda o navă sau când era numit, de Securitate, în postul de șef al Agenției Navrom de la Anvers. Și indirect, când facilita utilizarea aeroportului militar Otopeni de către Viktor Bouț, cel mai mare traficant de arme al lumii moderne, deținut, în prezent, într-un penitenciar de maximă siguranță în Statele Unite.

Citește și: Detalii ȘOCANTE din dosarul profesorului din Botoșani care-și viola și filma elevii

Eu unul, dacă aș fi în locul președintelui Klaus Iohannis, m-aș interesa despre acest scandalos caz, care nu poate decât să aducă uriașe prejudicii României în parteneriatul nostru cu Statele Unite. Pentru capturarea lui Cristian Vintilă, au colaborat mai multe servicii secrete cu serviciul secret american. S-o fi numărat și SRI printre ele? Sau, pur și simplu, SRI a fost sărit?  Și dacă da, de ce? Și cum se face că, imediat după capturarea lui Cristian Vintilă, George Maior a demisionat din funcția de director SRI, lăsându-i locul liber lui Eduard Hellvig?

un comentariu de Sorin Rosca Stanescu, jurnalist

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.