Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O nouă complicație în IRAK: Kurzii vor să își proclame independența

Kurdistan

"A sosit momentul" pentru kurzii din Irak să se pronunţe prin referendum asupra unui stat kurd, a anunţat liderul regiunii autonome Kurdistanul irakian, Massoud Barzani, potrivit unui comunicat al biroului său publicat miercuri. 

"A sosit momentul, iar condiţiile sunt întrunite acum, ca poporul să ia o decizie asupra viitorului său prin referendum", a declarat Barzani, al cărui mandat de preşedinte al regiunii autonome s-a încheiat în august 2015, dar care a continuat să o conducă, relatează AFP.

Citește și: OPINIE Nevertebratele cu coloană oficială


"Acest referendum nu ar duce în mod necesar la crearea imediată a unui stat (kurd), dar ar permite să se cunoască voinţa şi opinia poporului din Kurdistan cu privire la viitorul său", a adăugat liderul kurd irakian. 

Problema unui referendum - căruia guvernul federal irakian i se opune - şi cea a zonei geografice în care s-ar desfăşura au dus la tensionarea relaţiilor între Bagdad şi această regiune autonomă situată în nordul ţării şi bogată în petrol. 

Kurdistanul irakian este format oficial din trei provincii irakiene, dar forţele kurde controlează în prezent teritorii în alte patru provincii asupra cărora guvernul federal vrea să-şi menţină autoritatea.

Citește și: Au apărut primele metode legale pentru a păcăli legea anti-fumat


Forţele kurde s-au instalat în aceste teritorii disputate când trupele federale s-au retras în faţa avansului grupării jihadiste Statul Islamic în vara anului 2014. 

Provincia Kirkuk, controlată în principal de forţele kurde, riscă să fie un motiv de dispută important din cauza bogăţiei sale în resurse naturale, în special în petrol. 

Mai mult decât politic, principalul obstacol în calea independenţei Kurdistanului irakian pare să fie de ordin economic. 

Kurdistanul exportă petrol prin Turcia, fără să ţină seama de guvernul federal irakian, după eşecul, anul trecut, al unui plan de împărţire a veniturilor petroliere cu Bagdadul.

Citește și: Teroriștii s-au făcut de râs: Spun că au capturat un tanc, dar în realitate e altceva / FOTO

Atât autorităţile de la Bagdad, cât şi Kurdistanul irakian se confruntă cu o criză bugetară severă din cauza scăderii preţului la ţiţei, principala lor sursă de venituri, însă kurzii nu pot avea acces la pieţele de obligaţiuni pentru a încerca să-şi echilibreze situaţia financiară împrumutând bani. AGERPRES

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.