Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O noua decizie decizie a Senatului in privinta alegerii primarilor

senat

Conducerea Senatului a decis luni restartarea termenului pentru adoptarea tacită în cazul propunerii legislative a PNL referitoare la alegerea primarilor în două tururi de scrutin, a anunţat secretarul liberal al Biroului permanent al Senatului, Mario Oprea.

El susţine că decizia este neregulamentară şi a explicat că propunerea legislativă a fost depusă în 28 septembrie 2015. Oprea a precizat că, potrivit Regulamentului Senatului, termenul de adoptare tacită pentru o lege importantă este de 60 de zile din momentul înregistrării în Parlament, la Biroul permanent al primei Camere sesizate. "În Biroul permanent consider că s-a votat ceva neregulamentar. Aşa cum s-a decis data, anterior s-a decis că această iniţiativă s-a trimis pentru raport la comisiile de specialitate în mod eronat şi ca atare termenul care se scurge pentru adoptare tacită să înceapă din acel moment. (...) Deci ne ducem clar în perioada de campanie electorală. Momentul depunerii a fost în 28 septembrie 2015. Avem vreo 160 de zile de atunci. Astăzi am deschis un precedent: prin orice iniţiativă legislativă pe care am considerat că am repartizat-o greşit la comisii (...) desfiinţăm termenul de adoptare tacită. Prima Cameră sesizată nu va mai fi sub presiunea unui termen pentru a lua în dezbatere o iniţiativă legislativă", a explicat Mario Oprea, luni, după şedinţa Biroului permanent al Senatului.

El a subliniat că PNL a luat în considerare şi greşeala repartizării eronate şi că "această eroare trebuia decontată în interiorul termenului de 60 de zile". "Practic, această iniţiativă legislativă ar trebui să fie considerată adoptată tacit şi să meargă la Camera Deputaţilor chiar acum. Vom analiza azi (luni - n.r.) la grupul parlamentar al PNL această problemă şi vom găsi o soluţie. Nu renunţăm la această iniţiativă legislativă", a adăugat Oprea.

Vicepreşedintele social-democrat al Senatului, Ioan Chelaru, a explicat că Biroul permanent a acordat ca termen pentru depunerea raportului pentru toate propunerile legislative referitoare la alegerea primarilor data de 18 aprilie 2016. "Pentru alegerea primarilor în două tururi sunt mai multe proiecte de lege aflate în desfăşurare. Am stabilit azi un termen pentru toate comisiile să prezinte raportul proiectului de lege despre care spuneţi dvs. În 18 aprilie cele trei comisii - juridică, de administraţie şi de constituţionalitate să prezinte raportul pentru a intra pe plen", a spus Chelaru. Pe 8 februarie, Biroul permanent al Senatului a decis să retrimită la comisiile de specialitate proiectul de lege care prevede alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Rapoartele anterioare ale proiectului de lege al PNL au fost anulate, noile comisii sesizate fiind juridică, administraţie şi de constituţionalitate. Anterior, proiectul primise rapoarte de la comisiile de administraţie şi juridică. La acea dată, chestorul Senatului liberalul Cristian Bodea spunea că aceia care au votat pentru retrimiterea proiectului au susţinut că nu ar fi fost normal ca cele două comisii din Senat - juridică şi de administraţie - să dea raport atâta timp cât era funcţională Comisia de Cod electoral, care şi-a încheiat activitatea la sfârşitul lunii decembrie, anunta Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.