Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iohannis a semnat decretul: Peste 500 de revoluţionari cu merite deosebite

dumitru iliescu

UPDATE: Revoluţionarul Dumitru Iliescu din decretul lui Iohannis nu este fostul şef SPP, a confirmat pentru stiripesurse.ro secretarul de stat Adrian Sanda.

****

Ştire iniţială:

Președintele Klaus Iohannis e acuzat că a comis o nouă gafă. Președintele a semnat un decret prin care a numit "Luptător pentru Victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989 - Luptător cu Rol Determinant" 548 de persoane. Printre acestea figurează și Dumitru Iliescu, primul şef al Serviciului de Protecţie şi Pază (SPP), un personaj extrem de controversat.

Despre Dumitru Iliescu se știe că era căpitan în forţele de blindate în decembrie 1989. El a fost prezent la Universitate în noaptea de 21 spre 22, când transportoarele blindate au spart baricada făcută de revoluţionari în faţa hotelului Intercontinental. Deși a recunoscut că a fost acolo, el a negat implicarea în această operaţiune de reprimare sângeroasă a revoluționarilor. Au fost acuzații că ar fi trecut cu blindatele peste revoluționarii prezenți la baricada din fața Hotelului Intercontinental. ”Am văzut evenimentele până a fost spartă baricada demonstranților, dar acest lucru s-a făcut de către alte TAB-uri, venite de la altă unitate, nu de către TAB-ul cu care am venit eu acolo”, a declarat el la audierea în Dosarul revoluției în anul 2005.

Citește și: S-a lansat maneaua pokemonilor: Versurile sunt DEMENȚIALE / VIDEO

Pe 26 decembrie, Iliescu a devenit şeful nucleului de ofiţeri care, în 1991, urmau să devină Serviciul de Protecţie şi Pază.

În timpul primelor două mandate de preşedinte al României ale lui Ion Iliescu, Dumitru Iliescu a avansat în grad și a intrat în rezervă cu gradul de general de divizie. A fost rechemat în serviciu în al treilea mandat prezidenţial al lui Iliescu, perioadă în care a mai primit încă două stele de general, înainte de a se pensiona definitiv.

În urma titlului acordat de Klaus Iohannis, Dumitru Iliescu va încasa o indemnizaţie de până la 4.000 de lei în fiecare lună.

Citește și: Cozmin Gușă: România e în mijlocul unui război căruia nu-i poate face față

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.