Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O nouă grupare transpartinică se naște sub ochii DNA

blender.com
strategie umbra susta nebunie ascuns

National

Diacomatu le face lipeala combinagiilor liberali cu popularii lui Basescu!

In timp ce urla isterizati ca sunt „victimele prigoanei DNA”, unii dintre „clientii” fideli ai procurorilor anticoruptie continua sa-si vada linistiti de ceea ce stiu ei mai bine, si anume de punerea pe picioare a tot felul de combinatii transpartinice. Iar dupa cum reiese din informatiile intrate in posesia noastra, unul dintre cei care dovedeste un asemenea „curaj nebun” chiar sub nasul DNA este nimeni altul decat Sergiu Diacomatu, cel care a ajuns miliardar practic peste noapte, fostul vicepresedinte al ANRP fiind acuzat ca era una dintre principalele „sageti” ale „regilor despagubirilor” din Romania.

Iata insa ca, daca imediat dupa retinerea sa, Diacomatu a trecut prin „vaile resemnarii”, acum zburda din nou pe „dealurile increderii”. Astfel ca, intre doua audieri ale sale in fata magistratilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, acesta se agita de mama focului pentru crearea unei noi grupari transpartinice care sa obtina destula putere la alegerile locale din iunie, probabil pentru a putea apoi proteja interesele unor controversati oameni de afaceri si politicieni. Cert este ca, in aceste zile, „hobbitul” Diacomatu se zbate sa le faca lipeala unora dintre „combinagiii” recunoscuti din Partidul National Liberal cu latura pragmatica a Miscarii Populare. Si, in fond, nici nu este de mirare ca acesta incearca sa naseasca o alianta subterana intre oamenii lui Teodor Atanasiu si cei ai lui Traian Basescu, din moment ce insusi Diacomatu a tot jucat tontoroiul sarind, cu tot cu sponsorizarile de rigoare, intre barcile celor doua partide, PMP si PNL.

Acces la butoane

Pe multi dintre politicienii sau miliardarii de casa ai acestora, oameni care se credeau „intangibili” in fata legii, declansarea cruciadei anticoruptie i-a prins cu combinatiile neterminate. Sau chiar in plin avant creator de a „marita” terenurile sau afacerile obtinute in urma unor combinatii oneroase derulate cu statul roman. Culmea este insa ca, dupa scurta „carantina” de la „Beciul Domnesc”, multi dintre cei acuzati de catre DNA nu doar ca si-au revenit, psihic vorbind, dar incearca acum sa nu lase lucrurile neterminate. Asa ca, desi o eventuala condamnare le sufla in ceafa, incearca sa forteze, indiferent de pretul platit, ramanerea in influentele pozitii din umbra, care sa le asigure in continuare accesul la butoanele subterane. Ce-i drept, un astfel de deziderat este mult mai greu de realizat acum, dupa „macelul” facut de DNA printre alesii apartinand unor astfel de grupari de influenta. In plus, multi dintre cei care au fost impinsi de „vocea strazii” in fruntea listelor electorale pentru alegerile care urmeaza nu doar ca nu vor sa le faca jocurile „batranilor combinagii”, dar la mesajele subliminale ale acestora le-au dat „flit” direct. Si, cu toate astea, miza financiara este mult prea mare pentru ca baietii care au tras pana acum sforile, indiferent de partidele care castigau alegerile, sa se ridice de pe „ouale de aur” pe care le-au clocit pana acum.

Experiment in zona de fite

In momentul de fata, dincolo de asigurarile date de catre liderii marilor partide la centru, cum ca nu vor exista sub nicio forma aliante cu diverse alte formatiuni, in teritoriu singurul „hit” la moda este „niciodata sa nu spui niciodata”. Insa cum cea mai mare miza este in cazul primariilor cu cele mai mari bugete, normal ca „tintele” prioritare ale celor pentru care „tunurile imobiliare” si contractele cu statul sunt singurele afaceri pe care stiu sa le faca raman aceste „fabrici de bani”. Iar un bun exemplu este si cel al Sectorului 1, unde peste noapte pare sa se nasca o „monstruoasa coalitie”, formata din ramasitele cuplului Chiliman – Moisescu, liberalii care si-au cladit cariera politica pe tot felul de combinatii si, mai nou, ideologi si oameni de incredere ai lui Traian Basescu, implicati activ in incercarea de propulsare a Miscarii Populare. Si cum cel care se zbate sa-i aduca pe toti acestia la aceeasi masa, indiferent ca este vorba de oamenii de casa ai lui Teodor Atanasiu sau ai lui Traian Basescu, este nimeni altul decat Sergiu Diacomatu, lucrurile par cu atat mai halucinante. Nu insa si pentru cei care continua sa bage mana in foc ca in Nordul Capitalei, in asa zisa zona de fite, au mai ramas inca nenumarate PUZ-uri de rezolvat. Mai ales acum, cand unele semnale arata ca imperiul lui Ion Tiriac incepe sa se clatine sau, spre bucuria concurentei, cel putin nu se mai bucura de exclusivitatea de pana acum din domeniul imobiliar.

Rup voturi de la PSD!

Increngatura aceasta transpartinica este cu atat mai mare, cu cat unii dintre strategii „noii drepte” se jura, in cercurile intime pe care le frecventeaza, nu doar ca fac legea pe partea esichierului politic pe care activeaza, dar chiar si ca pot „rupe” voturi de la PSD. Astfel ca se poate prelua ulterior, prin „sagetile” din Consiliul Local, controlul directiilor care ii intereseaza. Ceea ce ar insemna ca, da, doctrina politica este una, dar in Romania zilelor noastre voturile sunt totusi pe bani. Si uite cum probabil ca, daca la nivel central liderii partidelor implicate in lupta pentru castigarea marilor primarii si implicit a bugetelor aferente se vor porcai fara nicio rusine, la nivel subteran se coalizeaza deja o noua majoritate, pe cat de halucinanta, pe atat de pragmatica. Si poate ca daca schema le iese in iunie, atunci ar putea aplica reteta succesului si pentru alegerile parlamentare, atunci cand s-ar putea clama drept pretext „coalizarea dreptei”. Asta da „resetare” politica!

___

Evenimentul Zilei

Mai multe site-uri au dat drept știre reacția lui Liviu Dragnea pe Facebook la campania furibundă dusă împotriva inițiativei sale intitulate „Propunere legislativă privind promovarea demnității umane și a toleranței față de diferențele de grup”, inițiativă poreclită rapid, în scopuri manipulatoare, Legea defăimării.

După cum era de așteptat, știrea reproducea un citat amplu din textul lui Liviu Dragnea, invitîndu-ne, printr-un link, să mergem la sursă, la pagina de Facebook, a președintelui PSD.

Dînd curs mâniei mele de a verifica la sursă cînd vine vorba de un citat dintr-un autor, m-am grăbit să accesez pagina de Facebook a lui Liviu Dragnea.

Surpriză!

Pagina a fost blocată de însuși Liviu Dragnea.

Se înțelege că  am pufnit în rîs.

Liviu Dragnea a găsit de cuviință să-și apere legea în fața cititorilor pe pagina pe care el însuși a interzis-o lecturii.

E ca și cum cineva ar scrie un roman, s-ar zbate să fie tipărit, ba chiar ar și plăti ca să apară, pentru că, văzînd exemplarele în tipografie, să ceară să fie arse.

După ce a mi-a trecut rîsul, mi-am dat seama că am deja una dintre explicațiile uluitoarei manipulări prin care legea lui Liviu Dragnea, gîndită de autor ca una inițiată la Londra, a apărut marelui public drept una inițiată  la Moscova:

Lipsa de pricepere sau, poate, lipsa de talent a  lui  Liviu Dragnea în materie de comunicare publică.

Una dintre regulile comunicării publice în lumea de azi constă în înfruntarea deschisă, curajoasă a presei, chiar și cînd îți e ostilă.

Dacă ești acuzat de ceva, fie și pe nedrept, chiar dacă știi că se duce împotriva ta o campanie tendențioasă, chiar dacă știi că întrebările care ți se vor pune vor fi din start răutăcioase, e de o mie de ori mai bine să ieși în public și să răspunzi decît să te acunzi și să ieși  pe ușa din dos.

Orice pitire de teama confruntării, orice evitare a explicațiilor, orice tentativă de a fugi de întrebări, are o un dublu efect:

1. Te prezintă opiniei publice drept unul care, dacă nu ești laș, atunci sigur ai ceva de ascuns.

2. Dă adversarilor posibilitatea de a umple cu explicațiile lor golul lăsat de absența propriilor tale explicații- Evenimentul Zilei

______

DIGI 24

Proteste violente antirefugiaţi în Grecia

Proteste violente pe insula Kos, din Grecia. Mii de oameni au ieşit în stradă, nemulţumiţi că pe insulă va fi construit un centru de primire pentru refugiaţi.

Furioşi, oamenii au încercat să rupă cordonul forţelor de ordine şi pătrundă în zona unde este construit centrul. Au fost opriţi abia după ce poliţia a apelat la gaze lacrimogene.

Principala nemulţumire a localnicilor, dar şi a autorităţilor locale de pe insula Kos este că miile de refugiaţi ar putea afecta turismul, principala sursă de venit pentru mulţi dintre locuitori.

Oficialii de la Atena au mâinile legate însă. Comisia Europeană i-a dat un ultimatum de trei luni Greciei să îşi securizeze graniţele. În caz contrar, Uniunea Europeană ar putea suspenda Grecia din Spaţiul Schengen pentru o perioadă de doi ani.

____

Romania Libera

Legea „Banca ia casa, scapi de datorii“, în linie dreaptă

Mâine se anunţă o dezbatere furtunoasă la Senat, unde sunt aşteptaţi reprezentanţii Băncii Naţionale, subiectul fiind mult aşteptatul act normativ al dării în plată. Bancherii ameninţă cu scumpirea împrumuturilor, însă românii nu se mai grăbesc să ia credite.

Actuala formă a proiectului legislativ prin care cei care nu-şi mai pot plăti ratele ar urma să treacă imobilul ipotecat în proprietatea băncii nemulţumeşte mediul bancar din ţara noastră. Ca urmare, mai multe bănci au avertizat că vor scumpi creditele dacă legea va intra în vigoare, fără a fi modificată. Legea dării în plată va fi discutată, iniţial, în Comisia de Buget a Senatului, apoi va fi transmisă Comisiei Economice şi celei Juridice şi va fi înaintată plenului Senatului pentru dezbatere şi vot. Camera Deputaţilor este însă for decizional în ceea ce priveşte actul normativ.

Între timp, Banca Naţională a României (BNR) ar fi transmis Comisiei de Buget a Senatului o scrisoare cu recomandări referitoare la legea dării în plată, despre care însă preşedintele acestei comisii, Viorel Arcaş, nu ştie nimic, informaţiile apărând doar pe site-ul HotNews. Iniţiatorul legii, deputatul PNL Daniel Zamfir, a declarat că, potrivit informaţiilor iniţiale pe care le deţine, recomandările BNR sunt menite să facă legea „inaplicabilă“ pentru că cere impunerea unui plafon de 150.000 de euro pentru valoarea caselor care intră sub incidenţa legii şi condiţia ca ratele celor care au contractat împrumuturi să depăşească 65% din venit. De aceeași părere este și avocatul Gheorghe Piperea, creierul proiectului legislativ. „Ca să fie clar: o astfel de modificare a legii face ca voi toţi, cei care aşteptaţi legea cu sufletul la gură, să nu puteţi beneficia de ea. Veţi rămâne în continuare datori pe viaţă la bancă ori la colectorii de creanţă, chiar şi după ce vi se va fi vândut casa şi veţi fi fost evacuaţi şi aruncaţi în stradă. Sunt curios care va fi acel senator/deputat care îşi va asuma aceste amendamente. Să îl ştim şi noi. Şi să ştim şi din ce partid face parte. Sau, poate, e «independent». Fără o astfel de asumare, amendamentele măreţei BNR nu pot fi luate în considerare“, a scris avocatul pe pagina sa de Facebook.

Reamintim că guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, declara, la începutul lunii ianuarie, că senatorii şi deputaţii trebuie să aibă în vedere, la reexaminarea legii dării în plată, recomandările primite, inclusiv de la Banca Central Europeană, astfel încât legea să îi protejeze pe cei care au credite pentru locuinţe, şi nu pe speculatorii imobiliari.

Renunţă băncile la principala sursă de venit?

Mai multe instituţii de credit au anunţat că vor majora avansul dacă legea va intra în vigoare în actuala formă, lucru ce ar duce la dispariţia programului Prima Casă şi ar avea efecte devastatoare asupra pieţei imobiliare. Până acum Raiffeisen a decis să urce avansul la aproape 40% la creditele ipotecare, BCR a făcut o simulare cu o majorare a avansului, iar Unicredit, Banca Transilvania şi Bancpost analizează modificarea condiţiilor de acordare. Plutonului i se alătură şi BRD,  Philippe Lhotte, directorul general al băncii, declarând că în această situaţie va creşte avansul. „Deci cine beneficiază, de fapt, de această lege? Doar speculatorii. Darea în plată este moartea programului Prima Casă“, spune șeful BRD.

De aceeaşi părere sunt şi reprezentanţii BCR, care au realizat un studiu prin care arată că împrumuturile ipotecare vor deveni inaccesibile românilor fiindcă avansul va creşte la 30%. “Programul Prima Casă va dispărea, considerând situaţia efectivă în care garanţia statului devine nulă, conform prevederilor actuale ale Legii Darea în Plată, iar, fără garanţia statului, instituţiile financiar-bancare nu vor mai putea oferi facilităţile de avans scăzut şi dobândă redusă“, consideră analiştii de la BCR.

„În condiţiile în care oricum creditul dat companiilor este la minimum istoric, a renunţa la creditul dat populaţiei ar fi un gest sinucigaş. Eu, personal, nu cred că se va întâmpla ca vreo bancă să renunţe la astfel de credite. În prezent, sunt în derulare credite date populaţiei de peste 108 miliarde lei, din care peste 55% sunt credite ipotecare“, este de părere Piperea. Acesta consideră că statul român ar face o afacere mult mai bună dacă ar continua acest program de ajutorare a băncilor ca un program de creditare directă a tinerilor, printr-o autoritate de genul Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, acest mecanism fiind reglementat şi în SUA, unde autorităţi dau credite sau garantează credite ipotecare.

____

Adevarul

Alegerea primarilor în două tururi: PNL a făcut primul pas spre CCR. Ce urmează

PNL a declanşat oficial demersurile pentru a da în judecată Guvernul Cioloş, după ce Executivul a programat alegerile locale într-un singur tur de scrutin. Următorul pas stă în pixul lui Dacian Cioloş. De cealaltă parte, liderii PSD îi acuză pe liberali că fac „abuz de drept“, deşi, în acest caz, PNL nu face decât ce permite legea.

Liberalii vor da Guvernul Cioloş în judecată, în contencios administrativ,  pentru că a stabilit ca alegerile locale să se desfăşoare într-un singur tur de scrutin. Legea contenciosului administrativ spune că, înainte de a ajunge în instanţă, reclamantul trebuie să trimită pârâtului o plângerea prealabilă, altfel spus, o cale de a ajunge la o înţelegere care să nu implice instanţa. Astfel, liberalii au trimis plângerea prealabilă la Guvern, în care îi cer premierului Dacian Cioloş să organizeze alegeri în două tururi de scutin, pentru ca primarii să fie cu adevărat reprezentativi.

„Vă rugăm să aveţi în vedere că prevederile Constituţiei au o forţă juridică superioară normelor Legii nr.115/2015 (n.r.- Legea alegerilor locale), astfel încât acestea se aplica cu prioritate, organele administraţiei trebuind să fie reprezentantive, alese cu majoritate de voturi conform principiilor consacrate în Constituţie“, se arată în actul elaborat de PNL. Deşi Constituţia este superioară oricărei legi, aşa cum susţin liberalii, Guvernul se raportează la legea în vigoare atunci când adoptă o hotărâre. Iar legea în vigoare - Legea alegerilor locale - prevede un  singur tur de scrutin. Aşadar, Guvernul nu are cum să ţină cont de doleanţa liberalilor.

Însă răspunsul Guvernului - fie el pozitiv sau negativ- este mai puţin relevant. Cu adevărat important pentru liberali este rapiditatea cu care va răspunde Guvernul. „Noi avem nevoie de un răspuns oficial al Guvernului ca să mergem în instanţă. Iar în instanţă ridicăm excepţie de neconstituţionalitate. Adică vom susţine că alegerea primarilor într-un singur tur este neconstituţională. Astfel, legea alegerilor locale va ajunge pe masa CCR şi, sperăm noi, va fi declarată neconstituţională“, a explicat, pentru „Adevărul“, un jurist al PNL.

Cheia problemei - răspunsul lui Cioloş

Legea contenciosului administrativ dă posibilitatea Guvernului să răspundă în 30 de zile. „Aici e cheia. Dacă ar răspunde în câteva zile, pe noi ne-ar avantaja, pentru că am ajunge mai repede în instanţă. Aşa, dacă Cioloş aşteaptă până în ultima zi, pierdem timp preţios. Dar nici nu putem să facem presiuni, pentru că deja ne acuză lumea că suntem înţeleşi cu premierul. Vă spun sincer, nu există nicio înţelegere. Dacă era aşa, modifica Cioloş legea prin ordonanţă de urgenţă şi gata“, mai spun sursele citate. Repede- repede, aşa cum poftesc liberalii, Guvernul nu poate răspunde. Premierul va solicita mai întâi un punct de vedere de la Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) şi de la Ministerul de Interne. De ce? Pentru că AEP este instituţia care a propus data alegerilor şi, concomitent, a formulat hotărârea de Guvern prin care s-a oficializat calendarul electoral ( hotărâre pe care PNL o contestă). Iar Ministerul de Interne se ocupă de organizarea alegerilor. După ce va primi cele două opinii, premierul le poate răspunde liberalilor. E drept, poate grăbi puţin lucrurile sau poate trage de timp câteva zile.

PSD : E abuz de drept!

Vicepreşedintele PSD, Gabriela Firea, a reacţionat imediat după demersul PNL. „Hotărârea de Guvern pe care PNL a decis s-o atace în instanţă cuprinde doar informaţia legată de data alegerilor, iar celelalte HG-uri conexe derivă din prevederile explicite şi imperative ale legii. Prin urmare, liberalii contestă ori data în sine a alegerilor, ori faptul că Guvernul respectă legea, ambele variante fiind una mai ridicolă decât cealaltă. În realitate, acest demers nu este decât un abuz de drept şi o implicare a instituţiilor statului în jocurile politice“, a spus Firea, care a preferat un atac politic în locul unor argumente juridice. Pe liberali nu-i deranjează data alegerilor în sine, ci aceasta a fost găselniţa de a ajunge în instanţă, ca apoi să sesizeze CCR.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.