Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O nouă sportivă a fost prinsă dopată cu medicamentul Şarapovei: 'Sunt şocată'

doping

E haos total în sportul mondial. O altă sportivă a fost prinsă dopată cu aceeaşi substanţă care a fost găsită şi în corpul Mariei Şarapova. Concurentă în proba de bob la Olimpiada de la Soci din 2014, sportiva rusă Nadejda Sergeeva a fost depistată pozitiv cu Meldonium.

Citește și: O tânără umblă goală printre mașini / VIDEO

Sergeeva, care a terminat pe locul 16 în proba de bob două persoane, alături de partenera sa, Nadejda Paleeva, se alătură altor 100 de sportivi depistaţi pozitiv. Cel mai important nume este jucătoare de tenis Maria Şarapova, de cinci câştigătoare de Grand Slam. "Sunt pur şi simplu şocată de această veste, pentru că ştiu sigur că am luat acest medicament numai la sfârşitul anului trecut, strict în conformitate cu instrucţiunile medicilor de la Agenţia Federală Medico-biologică, precum şi sub îndrumarea cardiologilor. Desigur, atât medicii care mi-au prescris substanta, cât şi eu însumi, eram sută la sută că Meldonium va sta numai în organism timp de două sau trei zile şi apoi nu aş mai fi avut probleme", a declarat sportiva de 28 de ani.

Cel puţin 11 dintre sportivi sunt ruşi, printre care patinatoarea artistică Ekaterina Bobrova şi campion mondial la patinaj viteză Pavel Kulizhnikov. Meldonium s-a adăugat la lista substanţelor interzise de la 1 ianuarie 2016.

Citește și: INCREDIBIL Torționarul Ion Ficior e cel care a găsit cadavrul Mălinei Olinescu / VIDEO

Scandalul de dopaj cu Meldonium care a izbucnit în această lună după dezvăluirile făcute de jucătoarea de tenis nr. 1 a Rusiei, Maria Șarapova, a dublat vânzările acestui medicament în Rusia, potrivit unui studiu publicat vineri.

Din 7 până în 13 martie, circa 78.300 de cutii cu acest medicament au fost vândute în Rusia, adică de 2,2 ori mai multe decât săptămâna precedentă, potrivit unui studiu publicat pe site-ul societății DSM Group, specializată în sectorul farmaceutic.

Citește și: Știai asta? Uite cât ruj înghite o femeie în decursul vieții

Meldoniumul a apărut pe scenă la începutul lunii martie când Maria Șarapova a anunțat că a fost controlată pozitiv la această substanță în ianuarie, în timpul Openului Australiei.

''Scandalul de dopaj a fost o foarte bună publicitate pentru Meldonium și l-a făcut cunoscut unui public mult mai larg'', a explicat directorul general al DSM Group, Serghei Șuliak, într-un comunicat.

Citește și: Noua modă între adolescente: Cum se fotografiază / FOTO

''Oamenii au înțeles că dacă Șarapova însăși a utilizat acest medicament, asta înseamnă că el ajută cu adevărat'', a adăugat Șuliak, estimând că rezultatele pozitive de la controalele antidoping ale sportivilor cunoscuți ''le-au confirmat din păcate eficacitatea'' Meldoniumului.

Pe de altă parte, scandalul a provocat o anumită panică la pacienții care chiar au nevoie de Meldonium în cadrul tratamentului lor și care și-au făcut rezerve cu acest medicament de teamă să nu-i crească prețul'', a mai spus Șuliak.

Citește și: Alina Petre, nora lui Măgureanu, se dezlănțuie: Voi depune, la DNA, dovezi împotriva guvernanților

După anunțul făcut de Șarapova, Agenția mondială antidoping (AMA) a anunțat că 99 de controale pozitive la Meldonium au fost raportate de la 1 ianuarie, dată la care acest medicament a fost adăugat pe lista produselor dopante. Atleta suedeză Abeba Aregawi, campioană mondială în 2013 la 1.500 m, și patinatoarea artistică rusă Ekaterina Bobrova se află și ele printre sportivii depistați pozitiv la această substanță.

Produs în anii 1970 în fosta URSS, Meldonium este un medicament protector pentru celulele cardiace vândut doar în țările din Estul Europei. Se presupune că el ameliorează rezistența la efort.

Citește și: Prima declarație a lui Victor Ponta la ieșirea de la ÎCCJ

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.