Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O nouă strategie a armatei americane în Europa: Are legătură cu Rusia

terminator

Strategia actualizată a Comandamentului European al Forţelor Armate ale SUA (EUCOM) nu corespunde nevoilor reale în domeniul securităţii, a declarat miercuri, în direct la postul de televiziune 'Rossia 2', reprezentantul permanent al Federaţiei Ruse la NATO, Aleksandr Gruşko, după ce EUCOM a stabilit drept prioritate principală 'descurajarea agresiunii ruse', informează agenţia de presă TASS.

'Acest document stârneşte o imensă nedumerire. Este cu adevărat uimitor faptul că în acest document, unde sunt enumerate diverse riscuri şi ameninţări la adresa securităţii, este stipulat în mod direct că principalul obiectiv al acestui comandament constă în a promova 'interesele vitale ale SUA, din Groenlanda până în Marea Caspică'. Apar imediat o mulţime de întrebări referitor la faptul că SUA, care declară pe de o parte că nu vor suporta împărţirea lumii în zone de influenţă, se proclamă în acelaşi timp nu doar un jucător global, ci continuă să considere o regiune întreagă sfera sa exclusivă de influenţă', a subliniat diplomatul rus.

Reprezentantul permanent al Federaţiei Ruse la NATO constată că drept principală ameninţare în strategia actualizată a EUCOM 'figurează Rusia, care trebuie descurajată de la orice agresiune asupra Europei de Est' şi afirmă că 'această teză este total ruptă de realitate'. În opinia lui Aleksandr Gruşko, 'este evident că de acest lucru e nevoie tocmai pentru a-i aduna pe aliaţi sub braţul SUA şi a-i obliga să cheltuie mai mulţi bani pentru apărare, să investească mai mult în sectorul apărării, să-şi întărească flancul estic, să apere, să construiască o nouă 'Cortină de Fier''. 'Toate acestea sunt spuse direct şi indirect în respectivul document. Aceasta este o cale de confruntare periculoasă. Voi sublinia că toate acestea nu corespund nici nevoilor reale în domeniul securităţii, nici nevoilor reale ale dezvoltării mondiale, pentru că astăzi a devenit evident pentru toţi că este necesar să fie unite eforturile în lupta împotriva noilor provocări şi ameninţări', a conchis Aleksandr Gruşko.

Conducerea EUCOM şi-a publicat recent strategia actualizată, care conţine principalele priorităţi, misiuni şi viziuni ale EUCOM şi în care prioritatea numărul unu o constituie 'descurajarea agresiunii ruse'. Strategia, postată marţi pe site-ul EUCOM, stabileşte şase domenii prioritare pentru următorii trei-cinci ani: descurajarea agresiunii ruse; întărirea Alianţei NATO; menţinerea parteneriatelor strategice ale SUA; combaterea ameninţărilor transnaţionale; asigurarea desfăşurării unor forţe în stare operaţională; axarea pe relaţiile-cheie, prin sporirea securităţii în Europa de Est şi prin întărirea relaţiilor cu liderii emergenţi ai Alianţei. Rusia este reprezentată în document ca principala ameninţare, din cauza 'lipsei de respect pentru suveranitatea vecinilor săi din Europa', creşterea capacităţilor ei militare în Arctica şi, de asemenea, ca urmare a acţiunilor acesteia în special în Siria, spun cei de la Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.