Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O parte din colecția Bibliotecii Batthyaneum, accesibilă online

biblioteca

Manuscrise medievale și incunabule din colecția Bibliotecii Batthyaneum sunt accesibile online, acestea reprezentând doar o mică parte, ca volum, dar foarte importantă ca valoare științifică și patrimonială. Biblioteca Batthyaneum, care funcționează din 1794 în fosta biserică trinitariană din Alba Iulia, deține cea mai valoroasă colecție de manuscrise medievale occidentale de pe teritoriul României, respectiv peste 80% dintre acestea.

Aici se află și cel mai vechi manuscris de acest gen, Codex Aureus, realizat între 805 și 810, cunoscut și sub numele de Evangheliarul de la Lorch. Prima jumătate a Codex-ului a ajuns la Alba Iulia în 1786, iar cea de-a doua se află la Biblioteca Vaticanului. Coperțile originale se găsesc la muzee din Londra și Roma. Tot la Alba Iulia se află și cea mai mare colecție de incunabule, cărți editate în a doua jumătate a secolului al XV-lea în Europa, în faza de început a tiparului, cu peste 600 de exemplare, adică circa 70% din totalul celor aflate pe teritoriul României. Biblioteca are profil documentar, fiind destinată cercetătorilor și specialiștilor, iar accesul în incintă este permis doar în baza unei autorizații.

''În mediul științific național și internațional, dar și în rândul opiniei publice din țară, Biblioteca Batthyaneum reprezintă un reper, dar și un subiect tentant de discuții. Puțini cunosc însă faptul că o mică parte (344 de manuscrise și 15 incunabule) din patrimoniul cultural al acesteia — ca și volum raportat la colecțiile de incunabule și de manuscrise aflate în instituția fondată în 1798, dar foarte importantă ca și valoare științifică și patrimonială — a fost scanată și este parțial accesibilă online prin intermediul a două inițiative, una europeană și cealaltă națională, de asigurare a accesului la imaginile digitale ale documentelor vechi din diferite instituții culturale naționale, europene, prin crearea unui mediu de cercetare virtual dedicat în primul rând studierii manuscriselor, dar și incunabulelor, cărților tipărite vechi și rare și altor documente istorice'', se arată, marți, într-o postare pe blogul instituției.

Potrivit sursei citate, este vorba despre portalul Manuscriptorium, care este cea mai mare bibliotecă digitală de manuscrise și carte veche din Europa, și Biblioteca Digitală Națională, alcătuită din colecții digitale create prin digitizarea unor documente aflate în colecțiile speciale ale Bibliotecii Naționale a României, organizate după tematici sau după evenimente. ''Astfel, o parte din cele 344 de manuscrise și 15 incunabule scanate, aflate în colecțiile Bibliotecii Batthyaneum, pot fi vizualizate și accesate online, ele fiind digitizate printr-o inițiativă ce datează din perioada 2003-2004, o inițiativă demnă de laude și astăzi, în condițiile în care, până în prezent, un alt astfel de demers, de o asemenea amploare, nu există'', menționează reprezentanții instituției.

Donate Provinciei Transilvania și Bisericii de episcopul Batthyany Ignac, în 1798, împreună cu clădirea și terenul aferente, Biblioteca și Institutul astronomic Batthyaneum au fost gândite de donator ca structuri cu un caracter public. După Marea Unire din 1918, Institutul astronomic și Biblioteca au rămas, până la naționalizarea din 1949, în administrarea Episcopiei Romano-Catolice de Alba Iulia, fiind scutite de impozite și de alte obligații financiare de către Statul Român, conform Agerpres.

Din 1961, Batthyaneum a devenit filială a Bibliotecii Centrale de Stat, actuala Bibliotecă Națională a României. În prezent, pe rolul Curții de Apel Alba Iulia se află dosarul în care Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia solicită anularea deciziei prin care Comisia specială de retrocedare a unor bunuri imobiliare care au aparținut cultelor religioase din România a respins cererea acesteia de retrocedare a imobilului Bibliotecii Batthyaneum, precum și a bunurilor mobile, pe motiv că aceasta nu a făcut dovada dreptului de proprietate asupra clădirii la data preluării acesteia de către statul român.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.