Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O 'plecare ordonată' a Marii Britanii din UE, condiţie pentru viitoarea relaţie Londra-Bruxelles

pixabay.com
brexit

O 'plecare ordonată' a Marii Britanii din Uniunea Europeană este o condiţie pentru viitoarea relaţie dintre Londra şi Bruxelles, a estimat marţi negociatorul-şef al Comisiei Europene pentru Brexit, Michel Barnier, transmite AFP. ''Un acord asupra unei plecări ordonate este o precondiţie pentru un viitor parteneriat. Prioritatea mea este de a obţine un acord bun pentru UE27 (statele membre rămase în UE). #Brexit'', a scris în engleză Barnier pe reţeaua de socializare.

Premierul britanic Theresa May a anunţat marţi că acordul final cu privire la ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană va fi supus la vot în parlamentul de la Londra. Şefa executivului britanic a afirmat că este dispusă să facă unele compromisuri în negocierile cu Bruxellesul, dar a subliniat că este important să ofere ''cât mai multă certitudine cu putinţă''. ''Pot confirma astăzi că guvernul va supune acordul final care va fi convenit de Regatul Unit şi UE unui vot în ambele camere ale parlamentului înainte de intrarea în vigoare'' a documentului, a spus May, în discursul rostit la Lancaster House.

Ea a menţionat că Brexit-ul va semnifica ieşirea Marii Britanii de pe piaţa unică europeană, punând astfel capăt speculaţiilor conform cărora Londra va încerca să obţină un aşa-numit 'soft Brexit'. Theresa May s-a pronunţat pentru un 'nou parteneriat echitabil', care nu ar însemna însă un statut de membru asociat al UE.

Negocierile dintre Londra şi Bruxelles consacrate Brexit-ului, care trebuie să se încheie în termen de doi ani, vor începe odată cu declanşarea procedurii prevăzute de articolul 50 al Tratatului de la Lisabona. Şefa guvernului britanic a promis că acest lucru se va întâmpla până la finalul lunii martie 2017, conform Agerpres. ''Suntem pregătiţi aşa cum este şi Regatul Unit. Doar notificarea (articolului 50) poate lansa negocierile'', a declarat Michel Barnier într-un al doilea mesaj pe Twitter.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.