Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O primă organizaţie americană, declarată 'indezirabilă' în Rusia

National Endowment for Democracy NED

National Endowment for Democracy (NED), organizaţie americană al cărei scop declarat este promovarea democraţiei în lume, a devenit marţi primul ONG străin considerat de către autorităţile de la Moscova ca fiind 'indezirabil' în Rusia în virtutea unei noi legi destul de controversate.

Decizia a fost luată de Parchetul rus şi urmează să fie supusă aprobării Ministerului rus al Justiţiei, care va decide asupra interzicerii activităţilor NED pe teritoriul rus.

'Având în vedere obiectivul global al activităţilor organizaţiei, Parchetul a ajuns la concluzia că ea constituie o ameninţare pentru fundamentul sistemului constituţional din Rusia, pentru apărarea şi securitatea sa', a precizat instituţia într-un comunicat preluat de AFP.

Parchetul acuză în continuare organizaţia americană de a fi finanţat ONG-uri din Rusia care au luat parte 'la contestarea rezultatelor proceselor electorale, la organizarea de acţiuni politice cu scopul de a influenţa asupra deciziilor luate de către autorităţi, la discreditarea serviciului militar în cadrul armatei ruse'.

'În acest scop, în 2013-2014, organizaţia a furnizat ONG-urilor ruse un ajutor financiar de aproape 5,2 milioane de dolari', se mai arată în comunicat.

National Endowment for Democracy, fondată în 1993 şi având sediul la Washington, figura deja de la începutul lunii iulie, alături de alte ONG-uri americane, ucrainene şi poloneze, pe o listă cu 12 organizaţii străine în cazul cărora senatorii ruşi cereau interdicţii.

O lege semnată în luna mai de preşedintele Vladimir Putin permite posibilitatea de a desemna organizaţii străine, care sunt active în Rusia, ca 'indezirabile', acestea putând fi ulterior interzise. Legea în cauză vine în completarea unei alte norme legislative votate în 2012 care prevede că organizaţiile neguvernamentale ce primesc finanţare străină şi se implică în activităţi politice să fie înregistrate ca organizaţii "care îndeplinesc funcţia de agent străin".AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.