Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O româncă, premiată de Barack Obama

obama

RFI:

O cercetătoare din Vaslui, care predă la una dintre cele mai renumite universităţi din lume va fi premiată de preşedintele american, Barack Obama. Viviana Grădinaru este recompensată astfel, după ce a reuşit să facă şoareci de laborator complet transparenţi, într-un experiment ştiinţific revoluţionar.
Viviana Grădinaru are 35 de ani, este profesor de biologie şi conduce o echipă de cercetare de la Universitatea Caltech, din California.
Românca a reuşit anul trecut alături de colegii ei să pună la punct o tehnică prin care întregul corp al unui şoarece devine transparent. Reuşita poate fi calificată una drept revoluţionară, dacă ţinem cont că până în acel moment, cercetătorii reuşiseră să aducă în această stare doar organele extrase din corp.
Viviana Grădinaru este coordonatoarea studiului şi a explicat că metoda va ajuta în analizarea sistemului nervos, dar şi a modului în care bolile, în special cancerul, se răspândesc în organism.
Reuşita româncei nu a trecut neobservată la Casa Albă. Preşedintele Barack Obama o va premia în această primăvară pe Viviana, într-o ceremonie dedicată savanţilor care se află la început de carieră.
Fostă absolventă a Liceului "Mihail Kogălniceanu" din Vaslui, Viviana Grădinaru s-a stabilit în Statele Unite, unde şi-a continuat studiile universitare, devenind în 2012 profesor la Universitatea Calteh.
Viviana a fost cooptată în lotul de elită al universităţii californiene, unde unul dintre laboratoarele de cercetare poartă chiar numele tinerei românce.
Tehnica prin care şoarecii de laborator devin transparenţi deschide practic calea către o nouă generaţie de terapii pentru afecţiuni ce variază de la autism la durere cronică.

Digi24:

Analistul politic Cristian Pîrvulescu a declarat că decizia consilierilor generali de a aloca 10 milioane de la bugetul Capitalei pentru biserici, dintre care două milioane pentru construcția Catedralei Mântuirii Neamului, este o decizie electorală. De asemenea, analistul politic a atras atenția că la alegerile locale din acest an prezența la vot va fi, cel mai probabil, redusă, astfel că fiecare vot contează. „Pentru că, nu-i așa, Guvernul n-a mai contribuit anul acesta, pentru că în bugetul de stat nu a mai fost prevăzută nicio sumă. A fost prevăzută o sumă pentru plata serviciilor religioase, așa cum se întâmpla până acum și cum susține biserica că ar exista o înțelegere încă din 1864, de la reforma lui Cuza. Autoritățile locale din mai multe părți au luat decizia să compenseze această situație. Vorbim la alegerile locale de sute de voturi care fac diferența în București, mai ales într-un singur tur. Ne așteptăm la o prezență redusă la vot, deci fiecare vot contează, deci fiecare bănuț care se duce spre biserică are rolul său electoral”, a precizat Cristian Pîrvulescu.De asemenea, analistul politic a tras atenția că decizia PMB de a aloca această sumă de bani bisericii vine în contextul unui scandal în sănătate. „Au luat această decizie împotriva altor politici. Au considerat că sufletul este mai important decât trupul. În momentul în care în spitalele bucureștene avem un scandal legat de copii care sunt bolnavi, avem nevoie de investiții serioase în infrastructura spitalicească, bolnavii se duc cu medicamente de acasă, s-a luat decizia să se susțină și activitatea religioasă. De ce? Uitându-mă peste comentariile politice din secolul al XIX-lea, pot să dau răspunsul folosindu-mă de jurnaliștii și politicienii de atunci: pentru că prea-sfinții părinți fac politică în favoarea unor partide. Atunci, într-un an electoral, ar fi fost puțin riscant să se facă acest lucru”, a declarat Cristian Pîrvulescu.

Ziarul Financiar:

Indiferent de rezultatul referendumului din 23 iunie 2016 când sunt chemaţi la urne locuitorii Marii Britanii pentru a decide dacă rămân sau nu în Uniunea Europeană, lovitura dată la adresa credibilităţii UE ca singură soluţie de prosperitate economică şi de pace pe termen lung este majoră.
Grexit, Brexit, Czexit - acronimele ruperii UE se răspândesc cu viteza luminii şi seamănă neîncredere în viitor. Despre Grecia s-a vorbit în 2015, astăzi este Marea Britanie, Cehia ameninţă că se poate gândi mâine la această variantă.
Din acest punct de vedere România este probabil astăzi ţara care crede cel mai mult în ideea de Uniune Europeană. Aspiraţiile românilor sunt în majoritate covârşitoare spre Vest, iar tinerii de până în 35 de ani sunt convinşi că nu există altă soluţie. No way for Roexit! România este ţara din UE cu cea mai mare pondere a populaţiei  „scufundată“ în ţările din vestul Europei, în căutare de locuri de muncă mai bine plătite.
Noi suntem în acest moment pur şi simplu „americanii“ Europei cu cei mai mulţi oameni dispuşi să lucreze oriunde, să fie mobili. „Părinţii“ UE  din anii ’50 probabil nu şi-au imaginat că dintr-o ţară membră a proiectului lor la un moment dat 10% din populaţie şi 20% din forţa de muncă îşi va asuma costul social al căutării unui loc de muncă undeva în oricare altă ţară.
Bariere de limbă sau de organizare socială i-au oprit de exemplu pe bulgari sau pe unguri să plece în aceeaşi proporţie din ţară, la lucru în străinătate.
Mobilitatea forţei de muncă, a capitalului, a serviciilor şi a mărfurilor este o condiţie pentru crearea de valoare adăugată într-un spaţiu economic deschis.
Aceasta-i situaţia pentru România şi nimic nu arată că ar mai putea interveni factori fundamentali de schimbare.
Dezbaterea din Marea Britanie privind Brexitul nu este întâmplătoare dacă se observă scăderea implicării companiilor britanice şi chiar a celor americane în estul Europei. Astfel, Marea Britanie a ajuns astăzi pe locul zece în România în topul investitorilor străini, cu o pondere de doar 1% din total, faţă de 4,5% în 2006. În schimb, Germania a crescut de la 10% la 12% ca pondere, iar Austria şi Olanda şi-au menţinut poziţiile la 13% şi respectiv 21%.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.