Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Oamenii de știință au dezvoltat un gel injectabil, ce ar putea constitui o alternativă la vasectomie

rfi.ro
medici

Un gel injectabil administrat unui grup de maimuțe de sex masculin ținute sub observație timp de doi ani s-a dovedit a fi o metodă foarte eficace de contracepție, potrivit unui studiu realizat în Statele Unite și publicat marți. Această metodă poate oferi o soluție, potențial reversibilă, în cazul bărbaților care doresc să evite vasectomia, o intervenție în cea mai mare parte ireversibilă, informează AFP.

În cazul femeilor care doresc să evite o sarcină există mai multe metode de contracepție, iar oamenii de știință sunt angrenați într-o adevărată cursă pentru găsirea unei soluții și pentru bărbați. Aceștia din urmă nu au la dispoziție pentru prevenirea unei sarcini decât metode tradiționale, puțin eficace, prezervativul și soluția definitivă oferită de vasectomie. Aceasta este o metodă chirurgicală ce constă în intreruperea canalelor deferente prin care circulă lichidul spermatic, procedura împiedicând amestecarea spermatozoizilor cu lichidul seminal ejaculat în timpul actului sexual. Vasectomia este, în general, o procedură ce duce la sterilizarea permanentă a bărbatului, existând și situații în care poate fi reversibilă, însă acestea sunt foarte rare. Metoda de contracepție destinată sexului masculin, numită Vasalgel, dezvoltată de o echipă de oameni de știință din Statele Unite, s-a dovedit eficientă în trecut în testele pe iepuri, iar recent și-a demonstrat eficacitatea și la maimuțele rhesus — mai apropiate din punct de vedere anatomic de om.

Vasalgel este un gel polimer ce se injectează direct în canalele deferente creând astfel un blocaj în vasele prin care circulă lichidul spermatic. 16 exemplare adulte de masculi de maimuță au fost injectate cu acest gel și au trăit apoi împreună cu femele, ei fiind monitorizați doi ani în cadrul experimentului desfășurat la California National Primate Research Center. În acest timp, animalele au trecut prin cel puțin un sezon de împerechere.

''Masculii tratați nu au avut nici o concepție după injectarea Vasalgel", a notat echipa de cercetători în jurnalul "Basic and Clinical Andrology". În condiții normale, rata de graviditate în cazul femelelor care trăiesc alături de masculi este de 80%. "Prezența Vasalgel pare să fie bine tolerată, iar în urma tratamentului au rezultat complicații minime", au adăugat cercetătorii. O singură maimuță din cele 16 a dezvoltat granulom spermatogenic, o formațiune care apare în canalele deferente și reprezintă o complicație obișnuită în cazul a circa 60% dintre vasectomiile efectuate la oameni, mai arată sursa citată. "Am fost impresionați că această alternativă a funcționat la fiecare dintre maimuțe, chiar dacă a fost prima oară când am testat-o", a declarat Angela Colagross-Schouten, medicul veterinar principal implicat în studiu, conform Agerpres.

Reversibilitatea metodei, încă neaplicată în cazul maimuțelor, a fost testată în experimente anterioare pe iepuri, gelul fiind eliminat cu succes folosind o soluție pe bază de bicarbonat de sodiu. Cercetătorii fac demersuri pentru începerea testelor clinice cu Vasalgel pe subiecți umani, a anunțat Parsemus Foundation, o organizație non-profit ce finanțează dezvoltarea produsului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.