Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Oana Florea (PSD): Raportul de monitorizare (MCV) trebuie să înceteze!

arhiva personala
oana florea

Am participat la Bruxelles la Reuniunea interparlamentară privind crearea unui mecanism al UE pentru democrație, statul de drept și drepturile fundamentale din cadrul Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) a Parlamentului European. Cu această ocazie am vorbit despre rolul Legislativului de la București cu privire la monitorizarea democrației, statului de drept și drepturilor fundamentale.

Am reamintit că România are deja o comisie de monitorizare a deciziilor CEDO cu privire la respectarea sau nerespectarea drepturilor fundamentale ale omului. De asemenea, în prezent funcționează o comisie parlamentară de anchetă care verifică modul în care s-au desfășurat alegerile prezidențiale din 2009.

Cu ocazia reuniunii am ținut să precizez că menținerea în continuare a Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) cu privire la reforma justiției trebuie să ia în calcul faptul că România are deja o experiență de 10 ani de monitorizare, iar acest mecanism de monitorizare trebuie să înceteze. Raportul MCV poate fi folosit în scopuri politice, dacă este făcut prost, e o armă pentru opoziția politică. Dacă este un raport bun, atunci partidul aflat la guvernare se va mândri cu el și îl va folosi tot în scopuri electorale.

S-a vorbit despre experți care lucrează la întocmirea Raportului MCV, dar cum sunt aceștia numiți, de unde își iau informațiile? Am văzut de-a lungul timpului foarte multe inadvertențe în cadrul rapoartelor de monitorizare. În plus, în timp ce România era monitorizată, am văzut în presă cum alte state aveau știri despre corupție și nerespectarea drepturilor omului. În aceste condiții, ca membru al Parlamentului României, dar și ca simplu cetățean, m-am simțit discriminată.

În altă ordine de idei, nimic nu este întâmplător în politică. De obicei, prezentarea Raportului MCV pentru România avea loc la începutul fiecărui an, undeva în luna ianuarie. Pentru anul 2019, an în care România va prelua în perioada 1 ianuarie – 30 iunie președinția UE, prezentarea Raportului MCV a fost stabilită undeva în toamnă. Nu cumva, această amânare are legătură cu menținerea MCV pentru țara noastră?

România este un stat democratic, care respectă drepturile și libertățile cetățenilor. După 10 ani, Mecanismul de Cooperare și Verificare trebuie să înceteze, se anunţă într-un comunicat de presă al Oanei Florea de la PSD.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.