Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șoc în ANAF. Cum vrea Guvernul să îi reseteze activitatea

Pagina de Bănci
ANAF

În REVISTA PRESEI de astăzi, stiripesurse.ro vă prezintă o dezvăluire din cotidianul Național referitoare la intenția Guvernului Tudose de a îi responsabiliza pe funcționarii din ANAF, pe modelul legii răspunderii magistraților, astfel încât să poată fi stopat blocajul existent în economie.

Național:

Sprijinul popular imens de care se bucura legea raspunderii magistratilor, dincolo de puternicele controverse legate de celelalte amendamente pe pachetul legislativ disecate in comisia lui Iordache pare sa le fi dat noi idei guvernantilor. Mai ales ca atat la nivelul coalitiei de guvernare, cat si in cadrul Cabinetului Tudose se vorbeste tot mai des de una din cauzele „secrete” ale blocajului din economie.
Este vorba despre faptul ca, in ciuda promisiunilor aruncate pe piata dupa adoptarea politicii de relaxare fiscala, mai-marii ANAF nu doar ca nu se tin de cuvant, dar calvarul a zeci de mii de oameni de afaceri romani continua, in timp ce acestora din urma nu li se mai ofera nicio solutie la indemana pentru a putea scapa din ghearele falimentului si a nu ingrosa astfel randurile asistatilor sociali cu alte cateva sute de mii de angajati.
Pentru ca desi abuzurile halucinante din perioada „hingheriadei” declansate de Gelu Diaconu si Victor Ponta, cei care asmuteau armata de la Antifrauda impotriva firmelor romanesti au fost asumate, fie si cu jumatate de gura, de catre cei care s-au perindat de atunci la conducerea puzderiei de directii din cadrul structurii, birocratia ANAF face ca niciunul din angajamentele asumate ca , de exemplu, „ cum blocam conturile, la fel de repede le vom si debloca” sa nu fie asumate de vreun sef sau sefulet. Insa situatia s-ar schimba radical daca, asa cum sustin surse guvernamentale, modelul legii raspunderii magistratilor ar fi extins si la nivelul inaltilor functionari din ANAF sau alte structuri fiscale, care ar putea fi buni de plata, „pe persoana fizica”, atunci cand, fara niciun temei legal si invocand doar pretextul „fricii de procurori”, s-au dovedit „mai catolici decat Papa”, continuand astfel sa bage in faliment, din pura nesimtire sau neputinta, alte mii de companii. (Mai multe detalii AICI)

Adevărul:

Se apropie Ziua Naţională şi, cum ne este obiceiul pământului, ne va prinde într-o sărbătoare de aparenţe tricolore şi, pe fond, într-o dezolantă şi acrită discordie. Vor fi, desigur, programe festive la televiziuni, vor fi sărbători populare organizate cu grijă de autorităţi, vor fi discursuri patetic-mobilizatoare. Şi, dincolo de asta, ce avem în realitate?
Cu siguranţă, avem România reală, una non-festivă şi non-entuziastă, profund îngrijorată faţă de un viitor pe care-l percepe just ca fiind absolut incert şi încărcat de primejdii de toate felurile, rezonând profund la mesajele de discordie, ură şi intoleranţă transmise de politicienii orbiţi de lupta pentru putere şi de bătăliile lor interne, între partide sau în interiorul lor. Adică exact inversul a ceea ce ar fi trebuit să fie Sărbătoarea Marii Uniri, cu mesajul său esenţial, venind din 1918, cel de unire a energiilor în jurul unui ideal naţional.
Atunci ne-am făcut o ţară şi, cu o imensă bucurie şi mândrie naţională, am anunţat victorioşi acest lucru Europei şi lumii întregi. Am spus tuturor că suntem un popor cu o identitate naţională definită într-un spaţiu în fine unit şi care, ca atare, trebuia să conteze în noua definiţie a raporturilor de putere din Europa. Şi, atunci, repetam marele argument al paşoptiştilor privind apartenenţa noastră naturală la valorile şi tradiţiile marii civilizaţii europene. Atunci, în 1918, noi ne uneam ca neam şi ţară, dar, în acelaşi timp, făceam şi conexiunea esenţială cu spaţiul de care simţeam că aparţinem de drept. N-am spus atunci că ne-am regăsit identitatea în Balcani. Nici că ne-am dorit şi am câştigat reunirea cu vreun vis slav, înspre Mama Rusie. Nu, nicidecum, niciodată. Am spus atunci că se împlinise orizontul nostru de aşteptare care era cel european.
Iar mare argument - singurul decisiv - a fost că, în împlinirea a toate acestea, a existat o voinţă naţională reunită în jurul unui ideal. A fost un moment stelar în care patimile politice şi-au schimbat brusc direcţia şi, din bătălie negativă, s-au pozitivizat pentru a permite să se întâmple minunea. Nu mai conta culoarea politică, s-au uitat luptele interne, politicienii au intrat, adevărat pentru puţin timp, în zodia celestă în care au simţit că trebuia să dea un răspuns unei aspiraţii cu mult de deasupra lor. Şi s-a putut, miracolul s-a produs, ţara a devenit întreagă, naţiunea română s-a putut afirma ca atare. (Mai multe detalii AICI)

Ziarul Financiar:

După ce au venit la guvernare la mijlocul anului, premierul Mihai Tudose şi ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, au luat la ţintă băncile şi multinaţionalele, preluând, surprinzător, mai agresiv, având în vedere că sunt membri ai guvernului, din retorica şefului PSD, Liviu Dragnea.
Sunt bănci care nu plătesc profit în România şi generează în mod voit pierdere, sunt bănci care scot profitul în afară, sunt multinaţionale care scot bani din ţară!
Fără să spună în mod direct, premierul Tudose şi ministrul Finanţelor au avut în vedere BCR, numărul 1 în România, cu acţionarul ei majoritar Erste. Între Ministerul Finanţelor şi BCR există o dispută legată de modul de tratare a provizioanelor şi de un împrumut acordat de Erste în criză BCR-ului, pe o perioadă de 10 ani, la o dobândă care acum pare imensă, când Roborul este la 2%.
Erste şi BCR sunt cei mai mari finanţatori privaţi ai economiei României şi cei mai mari finanţatori ai bugetului de stat, prin achiziţia de titluri de stat sau obligaţiuni vândute de Ministerul Finanţelor pentru refinanţarea datoriei şi pentru finanţarea deficitului bugetar.
Este ca şi cum te-ai certa cu cel care îţi dă bani, cel care te împrumută. Dacă tot stau la aceeaşi masă de guverare, premierul Tudose ar trebui să-l intrebe pe fostul premier Tăriceanu ce a făcut cu cei 3,75 mld. euro pe care i-a incasat de la Erste pentru BCR. Pentru că nu există nici autostrăzi, nici şcoli, nici spitale, dar în schimb există afaceri între clasa politică şi businessul de partid al tuturor partidelor prin care s-au furat banii.
De asemenea, premierul Tudose pune creşterea Robor, adică a dobânzilor la lei de pe piaţa interbancară cu efect în creşterea dobânzilor din economie, şi a cursului leu/euro din ultima lună pe seama băncilor, care vor să dea o lecţie guvernului că s-a legat de ele.
Niciun guvern nu a ajuns ca cel de acum în situaţia de a scoate în stradă împreună atât patronatele, cât şi sindicatele care protestează împotriva revoluţiei fiscale. (Mai multe detalii AICI)

RFI:

Cu ocazia Zilei internaţionale a combaterii violenţelor contra femeilor sărbătorită sâmbătă, Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, a prezentat un ambiţios plan de combatere a sexismului şi a violenţelor contra femeilor.
In Franţa, anul trecut 123 de femei au fost ucise de soţul sau prietenul lor. Una la fiecare trei zile. Un bilanţ negru pe care Emmanuel Macron a dorit să-l reamintească sâmbătă în saloanele palatului Elysée. Preşedintele francez şi-a surprins puţin oaspeţii când le-a cerut să respecte un minut de reculegere în memoria acestor victime.
Pentru liderul francez, egalitatea bărbaţi-femei a devenit una din priorităţile mandatului său. "Cultura şi mentalităţile trebuie schimbate. Majoritatea crimelor se derulează în sânul familiei sau în anturajul victimei: un tată, un unchi, un văr sau un patron, tot atâţia oameni greu de denunţat" a reamintit în preambul Emmanuel Macron.
Pentru 2018, şeful statului a anunţat un ambiţios plan de combatere a violenţelor făcute femeilor. Trei axe principale se desprind: educaţia şi lupta culturală în favoarea egalităţii, ajutorarea victimelor, şi pedepsirea autorilor faptelor incriminate, mai exact înăsprirea arsenalului represiv.
Emmanuel Macron este conştient şi convins că "educaţia este principala pârghie pentru a combate sexismul. Scoala are un rol esenţial."
In ceea ce priveşte ajutorarea victimelor, un nou site internet conectat la un comisariat sau la jandarmerie va facilita depunerea plângerilor şi primirea resepctivelor victime în spitale. (Mai multe detalii AICI)

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.