Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ȘOCANT Cu ce arme chimice au fost atacați sirienii: Turcia a făcut anunțul

chimic siria

Ministerul turc al Sănătăţii a anunţat joi că primele analize efectuate în cazul victimelor unui presupus atac chimic în Siria sugerează că ele au fost expuse la gaz sarin, un agent neurotoxic puternic, relatează AFP.

''Rezultatele primelor analize efectuate, pornind de la elemente prelevate de la pacienţi, lasă să se creadă că ei au fost expuşi la un agent chimic (sarin)'', a indicat ministerul într-un comunicat publicat pe site-ul său, scrie agerpres.ro.

Citește și: ASTA nu o știai! De ce este OBLIGATORIU ca morții să fie îngropați la 2 metri sub pământ

Cel puţin 86 de persoane, inclusiv 30 de copii, au fost ucişi în cursul unui raid întreprins marţi împotriva micului oraş Khan Cheikhoun, din provincia siriană Idlib (nord-vest), aflată sub controlul rebelilor.

Potrivit cifrelor furnizate de către minister, 31 de persoane rănite în acest atac sunt spitalizate în Turcia, majoritatea în Hatay, provincie turcă de la frontiera cu Siria. Trei pacienţi care primeau îngrijiri în Turcia au murit, a precizat ministerul.

Citește și: Sclavă a 5 bărbați, GRAVIDĂ la 11 ani, și-a câștigat dreptatea la CEDO

Corpurile celor trei decedaţi au fost supuse autopsiei în cursul nopţii de miercuri spre joi în Adana (sudul Turciei), în prezenţa unor reprezentanţi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi ai Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), a indicat Ministerul turc al Sănătăţii.

Ministrul turc de justiţie, Bekir Bozdag, afirma joi dimineaţa că autopsierea celor trei corpuri a permis ''să se stabilească'' faptul că s-a recurs la arme chimice, utilizate, în opinia sa, de regimul lui Bashar Al-Assad.

Citește și: Ce poate face Samsung Galaxy S8, cu asistent virtual

Ministerul turc al Sănătăţii se arată însă mai puţin tranşant, indicând că leziunile constatate, inclusiv edeme şi sângerări ale plămânilor, ''fac să se creadă că rănile au legătură cu utilizarea unei arme chimice''. Ţesuturile şi fluidele prelevate la autopsie au fost trimise la Ankara pentru examene aprofundate, a indicat ministerul. Au fost trimise de asemenea eşantioane la OIAC, care le va examina la Haga, precizează printre altele ministerul în comunicatul său.

Potrivit agenţiei de presă Anadolu, examinările, care au durat aproape trei ore, au fost înregistrate cu camere video.

Citește și: Shakira uimește din nou: Cu ce strălucește diva / VIDEO

Natura substanţelor chimice nu a fost oficial identificată de către experţi, dar, înainte de Turcia, organizaţia neguvernamentală Medici fără Frontiere (MSF) vorbea deja de ''un agent neurotoxic de tip gaz sarin'', pe baza constatărilor echipei sale la un spital unde sunt îngrijiţi răniţi. Medicii care au oferit primele îngrijiri după atac au constatat simptomele unui nor chimic: pupile dilatate, convulsii, spumă la gură.

OMS preciza înainte de autopsie că unele victime prezentau simptome ce indică o expunere la o categorie de produse chimice ''care conţin agenţi neurotoxici''.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.