Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ȘOCANT Lafarge a dat bani Statului Islamic

ISIS

Ies la iveală amănunte halucinante despre teroriştii din Statul Islamic. Dezvăluiri care duc la concluzia că francezii şi-au făcut rău de unii singuri.

O fabrică de ciment din Jalabiya, nord-estul Siriei, ce aparține de grupul francez Lafarge, a plătit taxe direct către organizația Statul Islamic. Banii au fost dați în perioada 2013-14, pentru ca aceștia să poată continua producția în ciuda războiului. Odată cu izbucnirea războiului civil din Siria în 2011, conducerea fabricii a căutat să prelungească cât se poate de mult activitatea de producție în ciuda pericolului de război și a instabilității politice. Potrivit "Le Monde", din 2013 din cauza apariției Statului Islamic în regiune, conducerea a trebui să negocieze cu jihadiștii pentru dreptul de trecere al camioanele prin punctele lor de verificiare și pentru aprovizionarea cu carburanți din zone controlate de teroriști. Astfel, Lafarge a ajuns să finanțeze indirect, prin respectiva fabrică, organizația fundamentalistă.

Citeşte şi: Răspunsul lui Dacian Cioloş pentru PNL: Ce vrea premierul

În 19 septembrie 2014, Statul Islamic a confiscat fabrica și astfel Lafarge a încheiat producția în zonă. Un intermediar a propus de două ori companiei să reîncepă activitatea sub protecția jihadiștilor, iar câștigul să fie împărțit, dar nu s-a ajuns la niciun succes. În februarie 2015, fabrica a fost cucerită de milițiile kurde cu susținurea coaliției internaționale anti-ISIS. În prezent, fabrica este dezafectată și este folosită de forțele speciale occidentale drept bază pentru susținerea ofensivei forțelor kurde, conform B1TV.

Citește și: Ministrii socialisti germani iau drumul Moscovei

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.