Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ȘOCANT Preşedintele Cehiei l-a ameninţat pe premier cu un Kalaşnikov

cugir arme

Clasa politică cehă era consternată marţi după ce preşedintele Milos Zeman a sugerat, probabil în glumă, înlăturarea premierului Bohuslav Sobotka cu ajutorul unei puşti de asalt Kalaşnikov, transmite AFP.

Întrebat luni în timpul unei dezbateri publice despre modalităţile prin care premierul Sobotka ar putea fi îndepărtat de la conducerea executivului, preşedintele Zeman, cunoscut pentru declaraţiile sale ieşite din tiparul funcţiei, a răspuns că există o opţiune democratică, şi anume alegerile, dar şi una nedemocratică, respectiv Kalaşnikovul. Declaraţia sa a stârnit imediat reacţii. 'Sper că a fost o glumă, pentru că este dezgustător', a spus şeful Partidului Comunist (de opoziţie), Vojtech Filip.

Citeşte şi: ULUITOR Eroarea care ar putea declanşa un nou război mondial

Dar eurodeputatul Pavel Svoboda a mers şi mai departe, făcând aluzie într-o postare pe Twitter la apariţiile publice ale lui Zeman după ce a consumat alcool. 'Oare preşedintele va fi în stare să ţină singur Kalaşnikovul, sau va trebui să angajeze pe cineva ?', întreabă eurodeputatul în respectiva postare în care adaugă o fotografie cu Rambo ţinând un Kalaşnikov. 'Este nedemn pentru un şef de stat. Recurge la provocări, divizează societatea. Un om politic nu ar trebui să facă vreodată aşa ceva', a reacţionat la rândul său Petr Fiala, liderul partidului de dreapta Democraţii Civici. Cât despre cel direct vizat de afirmaţiile preşedintelui, premierul Sobotka, acesta le-a calificat drept 'stupide şi inutile'. 'Nu voi reacţiona la aşa ceva', a scris el pe Twitter, adăugând că Republica Cehă 'este probabil singura ţară din lume unde preşedintele cheamă deschis la asasinarea primului ministru'.

Vezi şi: Viralul 'Bă, Cristi' a intrat și la Poliţia de Frontieră / VIDEO

Zeman şi Sobotka sunt amândoi politicieni de stânga, dar relaţiile lor sunt tensionate. Principala temă de divergenţă între ei în ultima vreme a fost reprezentată de migranţii musulmani. În timp ce Zeman este categoric împotriva primirii acestor migranţi, Sobotka are poziţii mai nuanţate, deşi guvernul de la Praga a votat în Consiliul european Justiţie şi Afaceri Interne împotriva cotelor obligatorii de refugiaţi. De asemenea, conform sondajelor, majoritatea populaţiei cehe se pronunţă împotriva primirii refugiaţilor, astfel că poziţia fermă manifestată de Zeman pe acest subiect i-a crescut popularitatea, în pofida numeroaselor sale declaraţii controversate, spun cei de la Agerpres.

Citeşte şi: China e în colaps: Guvernul a intervenit cu 67 de miliarde de euro

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.