Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

OFICIAL: Contractul pentru sistemul Patriot, semnat până la SFÂRŞITUL anului

Defence24
Wisla Patriot

Autorităţile române sunt în grafic în privinţa achiziţionării primului sistem Patriot, contractul urmând să fie semnat până la sfârşitul anului, a anunţat vineri ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor. 

"Suntem în grafic cu achiziţia primului sistem Patriot. Practic, până la sfârşitul anului vom avea şi contractul semnat şi vom face şi plata pentru primul sistem. Sistemul va fi livrat în prima jumătate a anului 2018. (...) Discutăm de o achiziţie Guvern la Guvern, o achiziţie care se face cu plata în avans şi cu livrarea în perioada imediat următoare", a declarat Fifor, după ce a participat la Bucharest Forum, potrivit AGERPRES.

Citeşte şi: Directorul Autorității Feroviare Române a DEMISIONAT după scandalul tăierii salariilor (surse)

Ministrul Apărării a amintit că achiziţiile de acest gen se fac însă doar cu aprobarea Parlamentului. 

"Am fost notificaţi de curând de faptul că până la sfârşitul lunii octombrie vom primi scrisoarea de acceptare (...) din Statele Unite. Lucrul acesta ne permite să mergem în momentul imediat următor cu proiectul de lege privind achiziţia primului sistem Patriot în Parlamentul României, ceea ce vom şi face, pentru că discutăm de unul dintre cele opt programe aprobate de Parlament şi de CSAT. (...) Toate achiziţiile de genul acesta se fac cu aprobarea Parlamentului, prin proiect de lege", a spus Fifor. 

El a vorbit şi despre alte achiziţii în curs de concretizare. "Suntem în curs de a cumpăra primele transportoare blindate 8x8. Chiar astăzi, la ora 11,00, avem o întâlnire la Guvern cu primul ministru şi cu reprezentanţii companiei General Dynamics. Sperăm ca foarte curând, poate chiar săptămâna viitoare, să semnăm memorandumul de înţelegere cu General Dynamics şi, totodată, contractul între Ministerul Apărării şi această companie, astfel încât să putem face plata", a arătat Fifor.

Citeşte şi: Vosganian nu renunță la teoria impozitării cotețelor: 'Portretul găinii evazioniste nu-mi aparține'

Întrebat care este suma care trebuie plătită pentru aceste transportoare, ministrul a răspuns: "Depinde câte astfel de transportoare vom achiziţiona, pentru că a fost o discuţie iniţial de 10 transportoare. Din păcate, e un pic întârziat programul, dar avem promisiuni din partea companiei că, de îndată ce toate documentele acestea vor fi încheiate, vom putea să trecem şi la achiziţie. Noi sperăm să rămânem în program şi să achiziţionăm 10 bucăţi". 

Potrivit ministrului Apărării, aceste 10 transportoare sunt primele dintr-un set de 30, care se vor produce în Elveţia. 

"Urmând ca, începând cu cel de-al 31-lea transportor, producţia să înceapă la Uzina Mecanică Bucureşti. Discutăm de transfer de tehnologie şi de cooperare industrială între General Dynamics şi Uzina Mecanică Bucureşti", a precizat Mihai Fifor.

Citeşte şi: Ministrul Transporturilor a făcut ANUNŢUL: Ce planuri are pentru Portul Constanţa .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.