Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

OFICIAL Mii de luptători şi sute de civili ucişi de americani în Irak, Siria şi Afganistan

sua steag

Loviturile americane în afara graniţelor Irakului, Siriei şi Afganistanului, cele mai multe efectuate cu drone, au ucis din 2009 până la 2.581 de luptători şi 116 civili, potrivit serviciilor americane de informaţii, scrie AFP. Este pentru prima dată când administraţia americană publică bilanţul loviturilor Pentagonului şi CIA împotriva extremiştilor dincolo de zonele de luptă ale armatei americane, în principal în Pakistan, Yemen şi Somalia.

Preşedintele Barack Obama a promis "să ofere poporului american cât mai multe informaţii posibil" în legătură cu aceste lovituri, a precizat un comunicat al Direcţiei naţionale a serviciilor de informaţii din SUA (DNI). Comunitatea de informaţii a recunoscut că estimările în cauză sunt inferioare celor prezentate de organizaţiile neguvernamentale care monitorizează aceste lovituri. Comunicatul DNI menţionează ar fi vorba despre un număr de civili cuprins "între 200 şi peste 900", potrivit mai multor ONG-uri.

Serviciile americane de informaţii justifică această diferenţă prin faptul că administraţia dispune de mijloace tehnice şi umane "de care ONG-urile nu dispun" pentru a evalua pierderile şi, în special, să facă distincţie între combatanţi şi necombatanţi. Activitatea ONG-urilor este "complicată, de asemenea, de către dezinformarea deliberată" a anumitor grupări extremiste în presa locală, a adăugat documentul. La rândul său, preşedintele Barack Obama a semnat vineri un decret care ordonă diferitelor agenţii implicate în lovituri să ia toate măsurile de precauţie posibile în conducerea acestor atacuri "pentru a reduce probabilitatea victimelor civile". Liderul administraţiei de la Washington a precizat explicit că ele vor trebui să recunoască responsabilitatea Statelor Unite în cazul unor victime civile şi să dialogheze cu Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) şi alte organizaţii neguvernamentale care operează în zonele de conflict.

Decretul prezidenţial prevede, de asemenea, publicarea anuală a unui raport privind numărul de persoane ucise, cum este cel prezentat vineri, cel mai târziu la 1 mai anul următor, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.