Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

OFICIAL - PNL susţine referendumul pentru familie. Discuţii aprinse în BPN/ VIDEO

pnl

Şedinţa Biroului Politic Naţional al PNL de luni, 13 martie, a stârnit discuţii aprinse pe tema referendumului pentru familie şi a parteneriatului civil. În final, s-a stabilit că PNL va susţine referendumul pentru modificarea Constituţiei în sensul definirii familiei ca uniune între un bărbat şi o femeie, precum şi garantarea drepturilor constituţionale ale tuturor cetăţenilor.

"Am decis să susţinem garantarea întemeierii familiei şi drepturi civile egale tuturor cetăţenilor acestei ţări. Atunci când cetăţenii înaintează Parlamentului României o iniţiativă cetăţenească, aceasta să fie luată în considerare şi susţinută. Ca atare, PNL va vota pentru iniţiativa cetăţenească şi pentru legea de modificare a Constituţiei. Poziţia politică a PNL e să definim familia ca fiind garantată de statul român şi căsătoria să fie definită ca relaţia dintre bărbat şi femeie, aşa cum au susţinut cetăţenii la iniţiativa de modificare a Constituţiei. În plus faţă de ceea ce au semnat cetăţenii, PNL consideră că toţi cetăţenii din această ţară trebuie să aibă garantate drepturile civile aşa cum sunt ele definite în Constituţie şi în legislaţia în vigoare", a declarat preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, la finalul şedinţei.

Potrivit Ralucăi Turcan, PNL doreşte să lase o portiţă şi pentru parteneriatul civil. "Poate fi discutată o formulă prin care să se asigure civil aceleaşi drepturi. Mi se pare firesc ca PNL să încurajeze dezbaterea publică pentru a găsi formula cea mai potrivită astfel încât drepturile civile să fie garantate pentru toţi cetăţenii, inclusiv pentru persoanele de acelaşi sex. Parteneriatul civil probabil că va îmbrăca o formă legislativă. Nu ştiu dacă se va numi parteneriat civil sau altfel. Cert este că PNL va încuraja dezbaterea şi va susţine ca toţi cetăţenii acestei ţări să aibă aceste drepturi. Asta nu înseamnă că din punct de vedere civil nu susţinem iniţiativa cetăţenească, ci dimpotrivă, eu am participat la strângerea de semnături. Am fost parte a acestui demers prin care căsătoria să fie definită ca relaţia dintre bărbat şi femeie", a mai precizat Turcan.

Preşedintele interimar al PNL nu renunţă amendamentul respins în Comisia juridică a Camerei deputaţilor, inclusiv prin voturile unor liberali, de separare în Constituţie a conceptelor de familie şi căsătorie. "Îl vom prezenta în plen, îl vom supune votului şi sperăm să aibă susţinere. Votul nu este obligatoriu. Aşadar, şi în plenul parlamentului pot să existe colegi care să voteze altfel. Însă una este diversitatea de opinii şi alta poziţia asumată a PNL", a precizat Turcan. Aceasta este însă contrazisă de colegi precum Ben-Oni Ardelean sau Ioan Cupşa, care afirmă că amendamentul nu a fost asumat de PNL.

Raluca Turcan doreşte să se asigure că modificarea Constituţiei nu va afecta drepturile familiilor monoparentale. "Aş vrea, în primul rând prin Constituţia României, să nu negăm alte legi în vigoare. În momentul de faţă, pe legea venitului minim garatat sau pe legea ajutorului social, familia este definită şi ca relaţie dintre mamă şi copil. Cum credeţi dumneavostră ca noi, ca partid liberal, am putea doar dintr-un populism ieftin pe care unii îl aruncă în faţa cetăţenilor, prin Constituţia României, să spunem că relaţia dintre mamă şi copil nu este familie?", a mai afirmat preşedintele interimar al PNL.

Discuţiile aprinse din şedinţă s-au reflectat însă şi în opiniile exprimate ulterior. Deputatul Ben-Oni Ardelean a declarat, pentru stiripesurse.ro, că fiecare parlamentar trebuie să voteze potrivit propriei conştiinţe, iar iniţiativa celor trei milioane de români nu trebuie amendată.

"Consider că este o problemă de conştiinţă a fiecărui parlamentar PNL, iar pe zona de Forum Internum a individului în ce priveşte credinţa nu există formă de surclasare, nici cel puţin politică, aşadar cred că PNL trebuie să susţină în continuare instituţia familiei. Familia trebuie definită în Constituţie ca fiind căsătoria dintre bărbat şi femeie, poziţie de altfel îmbrăţişată de majoritatea covârşitoare a românilor. Această poziţie este reflectată de iniţiativa cetăţenească de modificare a Constituţiei, care nu are nevoie de alte amendamente în Parlament. Modificarea Constituţiei nu afectează în niciun fel drepturile şi libertăţile de care se bucură cetăţenii acestei ţări, iar orice fel de alt demers derivat nu intră în atenţia susţinerii pentru referendumul iniţiat de cei peste trei milioane de cetăţeni. Demersul nu este împotriva cuiva, neingrădind în vreo formă alte drepturi sau libertăţi, ci este un demers pentru ceva, respectiv pentru familie, care este nucleul de baza al societăţii. De altfel, Codul Civil deja definea familia în acest fel, fără să afecteze drepturilor mamelor sau taţilor care, dintr-un motiv sau altul, au ajuns să-şi crească singuri copiii", a declarat deputatul liberal.

Poziţia deputatului Ardelean este întărită şi de cea a colegului său Ioan Cupşa. Membru în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, Cupşa a fost cel care a susţinut respingerea amendamentului propus de colegii săi de partid prin care se dorea separarea conceptelor de familie şi de căsătorie, ca o portiţă pentru parteneriatul civil. Deputatul afirmă că îşi menţine poziţia, dar explică şi faptul că modificarea Constituţiei nu afectează în niciun fel familiile monoparentale.

"În mod esenţial, familia se fundamentează pe căsătorie, legătura de sânge, adică descendenţa, şi adopţia. Dacă veţi încerca să aplicaţi această definiţie la felul în care percepem noi familia în România, veţi vedea că toate situaţiile privitoare la membrii familiei vor fi acoperite. Familia monoparentală este în mod esenţial familie. Orice altă opinie este o neînţelegere", a declarat Cupşa pentru stiripesurse.ro.

Iniţiativa de modificare a Constituţiei se află în acest moment înainte de ultima etapă din Parlament - votul final în Camera deputaţilor, cameră decizională. Iniţiativa trebuie adoptată cu două treimi din numărul deputaţilor, după care modificările vor fi supuse votului în cadrul unui referendum naţional cu prag de validare de 30%.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.