Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

OFICIAL Senatul l-a scos pe Klaus Iohannis din procedura de numire a șefului DGPI

Inquam Photos / Octav Ganea
iohannis parlament

Plenul Senatului a adoptat, luni, în calitate de Cameră decizională, proiectul de lege pentru aprobarea OUG privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Direcţiei Generale de Protecţie Internă (DGPI) a Ministerului de Interne, cu un amendament al Comisiei de apărare care prevede că şeful acestei structuri este numit şi eliberat din funcţie de ministrul de Interne.

În favoarea proiectului s-au pronunţat 75 de senatori, 2 s-au abţinut şi 29 au votat împotrivă, scrie agerpres.ro.

Citește și: Paris Jackson, fiica lui Michael Jackson, face topless / FOTO HOT

Proiectul are ca obiect de reglementare înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea DGPI, ca structură specializată cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale, în subordinea Ministerului Afacerilor Interne, cu personalitate juridică, urmând a se desfiinţa Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă.

În forma propusă de Guvern, directorul general al DGPI este cadru militar în activitate, numit în funcţie prin decizie a premierului la propunerea ministrului de Interne, cu avizul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.

Citește și: NU trebuie să lași bacșiș la Taxi/ LEGE

Camera Deputaţilor a adoptat actul normativ cu modificarea potrivit căreia directorul general al DGPI este cadru militar în activitate, numit în funcţie de către ministrul de Interne, cu avizul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.

Comisia de apărare şi Comisia de administraţie a Senatului au modificat, de asemenea, actul normativ adoptat de Camera Deputaţilor, în sensul că directorul general al DGPI este numit şi eliberat din funcţie de către ministrul de Interne.

Citește și: VESTE TERIBILĂ pentru Florin Piersic Jr.: DOLIU URIAȘ în teatrul românesc

Senatorii Opoziţiei şi-au exprimat nemulţumirea faţă de amendamentul adoptat de Comisia de apărare, prin care sunt eliminate din procedura de numire a şefului DGPI avizul CSAT şi obligativitatea ca directorul acestei structuri să fie cadru militar în activitate.

"A fost o bătălie formidabilă de la Revoluţie încoace ca fiecare să îşi facă un serviciu secret. Desprinderea totală a acestui serviciu de CSAT nu este bună pentru că acolo se discută probleme legate de secrete de stat. Ce este totuşi interesant că practic prin lege noi spunem că tot ce face acest servicu este activitate secret de stat, ceea ce nu este adevărat. Foarte multe activităţi ale acestui serviciu nu ar trebui să fie secret de stat, poate secret de servicu, poate pe altă gamă a secretului. De aceea, părerea mea este că a rupe total de CSAT acest serviciu este o greşeală şi vom vedea peste ani ce se va întâmpla. Bine ar fi să votăm împotriva legii şi poate să o reluăm cândva în altă formă", a afirmat, la dezbaterile din plen, senatorul PMP, Traian Băsescu.

Citește și: Ilie Năstase e iar în centrul unui SCANDAL: Totul după ce a premiat-o pe Simona Halep, la turneul lui Ion Țiriac, de la Madrid

De asemenea, senatorul Nicu Fălcoi, secretar al Comisiei de apărare, a anunţat votul împotrivă al USR.

"Plecând de la o ordonanţă de urgenţă care practic încerca să scoată de sub suspiciune serviciul (...), care ani de zile s-a considerat o unealtă a mai marilor zilei, prin amendamentele aduse atât în Camera Deputaţilor, cât şi în comisiile de la Senat, s-a reuşit deturnarea acestei ordonanţe de urgenţă. Prin eliminarea avizului CSAT, cât şi prin lăsarea la dispoziţia ministrului de Interne numirea directorului acestei direcţii şi a obligativităţii ca acesta să fie militar, precum şi prin secretizarea întregii sale activităţi DGPI devine un serviciu secret pus la dispoziţia domnului Dragnea. Prin urmare, USR nu poate gira aşa ceva şi va vota împotriva acestei legi", a spus Fălcoi.

Citește și: INCREDIBIL Răzvan Burleanu, șeful FRF, CONFIRMĂ: TAS va decide campioana

La rândul său, senatoarea Alina Gorghiu a precizat că PNL nu este de acord cu actul normativ în forma propusă de Comisia de apărare şi Comisia de administraţie a Senatului.

"Sunt două lucruri care ne deranjează la acest proiect. Că în privinţa şefului totul rămâne la cheremul ministrului de Interne, scoţându-se avizul CSAT şi renunţând la calitatea de militar pentru şeful acestui serviciu, deşi argumentele evocate de PMP şi USR sunt foarte clare - vorbind de un serviciu care operează şi gestionează informaţii cu caracter de stat care fac obiectul multor şedinţe CSAT şi în opinia noastră este de neînţeles de ce majoritatea doreşte eliminarea acestui aviz. (...) Opinia PNL este de respingere în form actuală", a spus Gorghiu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.