Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

OFICIAL - Serviciul secret al MAI devine funcțional de astăzi

spion

Direcţia Generală de Protecţie Internă a Ministerului Afacerilor Interne este operaţionalizată începând cu 1 iunie, DGPI preluând în integralitate rolul în cadrul complexului mecanism al MAI dedicat siguranţei cetăţeanului. 

''Întregul proces de operaţionalizare a avut ca obiective definirea şi consolidarea atribuţiilor instituţiei, cu accent pe întărirea componentei de protecţie internă - cu rol preventiv. Un obiectiv esenţial - integritatea - a fost prioritar pe durata întregului proces de încadrare a personalului şi pentru toţi cei care au dorit să facă parte din echipa DGPI. Prin acest proces de operaţionalizare şi prin cadrul legal transparent, supus, în faza de elaborare, tuturor etapelor procedurale de dezbatere, au fost eliminate paralelismele cu atribuţiile celorlalte structuri ale statului şi, de asemenea, au fost prevăzute garanţii exprese privind legalitatea măsurilor şi activităţilor specifice derulate de unitate'', precizează MAI într-un comunicat transmis joi AGERPRES.

ULTIMA ORĂ - România nu mai produce în acest moment energie nucleară


Prin înfiinţarea, în subordinea MAI, a DGPI a fost stabilită aria de competenţă exclusiv la nivelul ministerului, ca structură specializată care desfăşoară activităţi informativ-operative, fiind, astfel, asigurată delimitarea de celelalte structuri cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale. 

DGPI a fost integrată în arhitectura sistemului naţional de securitate şi este parte a Comunităţii Naţionale de Informaţii (CNI), pentru a asigura atât încadrarea eficientă şi coerentă a componentei de ordine publică - asigurată de mai multe structuri ale MAI, în sfera securităţii naţionale, cât şi corelarea propriilor activităţi cu demersurile specifice ale celorlalte organe de stat cu atribuţii în domeniu. 

DGPI se supune controlului parlamentar, ministrul Afacerilor Interne, anual sau la cererea Parlamentului, urmând să prezinte rapoarte cu privire la activitatea instituţiei în domeniul securităţii naţionale. 

Direcţia Generală de Protecţie Internă nu poate efectua acte de cercetare penală, nu poate lua sau aduce la îndeplinire măsura reţinerii ori alte măsuri preventive privative sau restrictive de libertate şi nu poate dispune de spaţii proprii de arest.

Atenție! De ce GRATUITATE vor beneficia toți românii începând de azi


Această structură desfăşoară activităţi de informaţii, contrainformaţii şi protecţie în scopul identificării, prevenirii şi contracarării ameninţărilor, vulnerabilităţilor şi factorilor de risc care pot conduce la tulburarea gravă a ordinii publice sau care vizează informaţiile, patrimoniul, personalul, misiunile, procesul decizional şi capacitatea operaţională a structurilor MAI. Competenţele structurii vizează situaţiile de degenerare a evenimentelor, manifestaţiilor publice sau a acţiunilor sportive de amploare ce au un potenţial ridicat de tulburare gravă a climatului de ordine publică, fapt ce impune asigurarea cunoaşterii anticipative a acestora, pentru a putea dispune măsuri de prevenire adecvate. 

De asemenea, DGPI desfăşoară activităţi de culegere a informaţiilor, în scopul asigurării integrităţii profesionale a personalului MAI, inclusiv din perspectiva ameninţărilor, vulnerabilităţilor şi riscurilor la corupţie. În acest context, au fost stabilite şi mecanismele administrative de cooperare, ce asigură atât delimitarea competenţelor între DGPI şi Direcţia Generală Anticorupţie, cât şi eficientizarea activităţii de valorificare a informaţiilor în procesul de prevenire şi combatere a corupţiei în rândul personalului ministerului. 

Pe componenta de securitate, DGPI asigură, la nivelul MAI, coordonarea şi controlul activităţilor pentru protecţia informaţiilor clasificate naţionale, ale NATO şi ale UE, gestionate de structurile MAI. De asemenea, asigură, la nivelul MAI, coordonarea şi controlul activităţilor pentru securitatea cibernetică. 

Personalul DGPI este format din cadre militare şi personal contractual - cu atribuţii strict în domeniul administrativ.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.